Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea Mînecii: traversările clandestine în creştere

capture_decran_2020-06-01_a_16.49.17.png

Imigranţi clandestini, tentativă de traversare a Canalului Mînecii în barcă pneumatică.
Imigranţi clandestini, tentativă de traversare a Canalului Mînecii în barcă pneumatică.
Image source: 
STR / AFP

În ciuda epidemiei de coronavirus care a afectat Europa şi a închiderii frontierelor, tentativele de traversare frauduloasă a Mării Mîncecii sunt în creştere. Fenomenul riscă să se amplifice şi odată cu venirea verii.

Potrivit unor date statistice evocate de cotidianul Le Monde, în luna aprilie 550 de imigranţi clandestini au traversat cu ambarcaţiuni improvizate Canalul Mînecii, între ţărmul francez şi cei britanic. Respectivele traversări au fost efectuate cu 41 de ambarcaţiuni improvizate. 506 alţi imigranţi calandestini au fost interceptaţi pe ţărmul de la Calais înainte de a se lansa în această periculoasă traversare.

În luna martie, 185 de persoane au reuşit traversarea spre Marea Britanie, iar 381 au fost interceptate pe plajele franceze. Potrivit specialiştilor, întrucît traficul de camioane a scăzut între Franţa şi Marea Britanie datorită carantinei, reţelele de traficanţi s-au orientat mai mult spre traversările nautice, în ciuda faptului că pe ţărmul francez operează atît armata cît şi poliţia, un dispozitiv cifrat la 1200 de oameni.

Traficanţii îşi modifică mereu modul de acţiune. Uneori îngroapă în nisip ambarcaţiuni pneumatice, alteori le aduc cu un camion şi le umflă chiar înainte de plecare. În 2019 autorităţile au interceptat 1625 de traficanţi de persoane, cu 200 de mai mult decît în 2018.

De notat că numeroşi candidaţi la exil în Marea Britanie, cam o treime, provin din Eritreea, iar pe locul al doilea sunt imigranţii din zona Kurdistanului irakian. O traversare costă cam 300 de euro de persoană, dar celor care acceptă riscul de a traversa cît mai înghesuiţi li se face o reducere: doar 50 de euro.