Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia: Pandemia trece, referendumul revine și Putin poate câștiga două mandate în plus

utin.jpg

Vladimir Putin la Moscova, 5 februarie 2020
Vladimir Putin la Moscova, 5 februarie 2020
Image source: 
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a anunțat că referendumul constituțional va fi organizat pe întâi iulie. Scrutinul, prevăzut inițial în 22 aprilie dar amânat din cauza epidemiei de coronavirus, i-ar putea permite liderului de la Kremlin să mai stea în post două mandate suplimentare, mai exact până în 2036. 

Reforma constituțională, déjà adopată de parlamentul Rusiei, nu are nevoie de validarea prin urne. Vladimir Putin însă, dornic să-și «verifice» popularitatea în rândul compatrioților săi, a decis că trebuie și un referendum. Inițial prevăzută în 22 aprilie, consultarea populară a fost amânată din cauza epidemiei de Covid-19. «Situația sanitară s-a ameliorat deci votul poate avea loc pe întâi iulie» a decis Vladimir Putin în urma unei îndelungi și mediatizate videoconferințe cu toți responsabilii politici, electorali și sanitari. De notat că pentru a-și argumenta decizia, președintele comisiei electorale de la Moscova a spus că alte 11 țări din lume, printre care și Franța, au organizat alegeri în ultimele luni.

Reforma Consituției, dacă este «validată» și de popor, îi va permite liderului de la Kremlin, azi în vârstă de 67 de ani, să mai efectueze două mandate după cel actual care se încheie în 2024. Cu alte cuvinte, președintele Rusiei, la putere din anul 2000 – fie ca șef de stat, fie ca șef de guvern – ar putea rămâne la Kremlin până în 2036, dată la care Putin va avea 83 de ani.

Analiștii de la fața locului citați de agențiile de presă constată că în ciuda unei lejere scăderi a popularității sale în ultimii ani, Vladimir Putin rămâne totuși foarte apreciat de comparioții săi. Cu alte cuvinte, adoptarea revizuirii constituționale nu va pune nicio problemă.

Reforma întărește de asemenea prerogativele președintelui în numirea guvernului. Astfel, șeful statului poate dizolva parlamentul dacă acesta refuză de trei ori consecutiv numirea unui ministru sau vice-ministru. Azi această posibilitate se limitează doar la candidatura premierului. O altă noutate prevede ca președintele să numească o serie de judecători, pe procurorul general și pe adjuncții acestuia. Până acum toți acești înalți magistrați erau desemnați de Duma de stat.

In fine, reforma dă puteri sporite unui organ care până acum avea doar un rol consultativ, Consiliul de stat. Potrivit experților, prin intermediul acestui organ, Putin ar putea să-și mențină influența chiar și în cazul în care nu ar mai fi reales președinte.

Trebuie precizat că reforma Constituției prevede de asemenea, pe lângă chestiuni politice precum prelungirea mandatelor lui Putin, și o serie de alte măsuri sociale populare în Rusia și nu doar acolo. Se instaurează astfel un salariu minim garantat și se impune o viziune conservatoare a Rusiei, în particular prin menționarea credinței în Dumnezeu chiar dacă se menține principiul laicității statului. In fine, mariajul va fi posibil doar între un bărbat și o femeie iar copii sunt desemnați drept «prioritatea cea mai mare a politicilor publice rusești. Statul va trebui să le inculce patriotismul, civismul și respectul față de bătrâni.» Tot atâtea puncte în concordanță cu politica natalistă a Kremlinului în contextul în care Rusia este confruntată cu un grav deficit demografic.

Pe plan extern, schimbările constituționale prevăd ca Rusia să nu retrocedeze teritorii rusești, aluzie implicită la peninsula Crimeea, anexată în 2014 de la Ucraina, și insulele Kurile din Sud, anexate de URSS în 1945 dar cerute de atunci înapoi de Japonia.

Cum notează în analiza sa ziarul Le Monde, «Vladimir Putin nu este neapărat decis să rămână la putere până în 2036 așa cum prevede noua reformă. Aceasta îi permite însă, într-o primă etapă, să amâne pentru o dată ulterioară chestiunea toxică a succesiunii sale.»

Rusia: Pandemia trece, referendumul revine și Putin poate câștiga două mandate în plus