Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Notre-Dame din Paris: începe demontarea schelei de pe acoperiș

20200607_190245.jpg

Demontarea uriasei schele de pe acoperisul catedralei Notre-Dame începe luni, 8 iuni 2020
Demontarea uriasei schele de pe acoperisul catedralei Notre-Dame începe luni, 8 iuni 2020
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Luni, 8 iunie, șantierul reconstrucției catedralei Notre-Dame din Paris trece într-o nouă și delicată fază, aceea a demontării schelei uriașe care era deasupra acoperișului și în jurul fleșei. Această din urmă a fost distruă de incendiul din 15 aprilie 2019, la fel ca și acoperișul edificiului. Schela, formată din zeci de mii de țevi de metal, a fost grav deformată de incendiu.

Echipa însărcinată cu restaurarea catedralei Notre-Dame reamintește că în momentul incendiului de anul trecut, fleșa catedralei era pe cale să fie restaurată. De aceea, în jurul ei și deasupra acoperișului, fusese instalată o uriașă schelă începând cu anul 2018.

Formată din 40.000 de mii de tuburi de metal, aflată în mare parte la 40 de metri de sol și cântărind circa 300 de tone, respectiva schelă a rezistat focului, nu s-a prăbușit când a căzut fleșa, dar a fost grav deformată de flăcări.

Ca să nu cadă în momentul delicatei operațiuni de demontare care începe luni, o a doua schelă a fost montată în jurul ei. Două echipe specualizate de cățărători vor urca începând de luni până sus și vor începe să decupeze cu fierăstraie bucățile de schelă. Operațiunile vor dura toată vara, adică vreo trei luni, precizează responsabilii șantierului. «Vedeta» operațiunilor de demontare este o enormă macara înaltă de aproape 80 de metri.

Șantierul de reconstrucție lansat în urma focului care a răvășit catedrala Notre-Dame anul trecut în 15 aprilie, ar trebuie să dureze 5 ani, cel puțin așa și-a propus precedintele Emmanuel Macron. Lucrările au fost insă încetinite și chiar oprite mai multe săptămâni din diverse motive: contaminare cu plumb, intemperii, vânturi puternice și, în ultima vreme, epidemia de coronavirus. Șantierul s-a reluat, treptat, de abia la sfârșitul lunii aprilie.