Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța se pregătește să iasă din starea de urgență sanitară

edy.jpg

Premierul francez Edouard Philippe, 9 iunie 2020
Premierul francez Edouard Philippe, 9 iunie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters

In Franța, veștile de pe frontul pandemiei de coronavirus sunt pe zi ce trece mai bune. Astfel, în ultimele 24 de ore nu s-au mai înregistrat «decât» 23 de decese de Covid-19 în spitale. In serviciile de reanimare mai sunt internați circa 900 de pacienți. In aceste condiții, guvernul de la Paris a prezentat miercuri în Consiliul de miniștri un proiect de lege ce prevede abrogarea stării de urgență sanitară. Impus de la începutul epidemiei de coronavirus, acest regim de excepție ar urma să dispară după data de 10 iulie. Anumite restricții vor fi totuși menținute.

Tinând cont de evoluția pozitivă a situației sanitare, executivul francez pregătește ieșirea din regimul de excepție întruchipat de starea de urgență sanitară. «Ieșirea din starea de urgență sanitară se va face însă de o manieră riguroasă și organizată» insistă cabinetul premierului.

Intrat în vigoare pe 24 martie, prelungit apoi luna trecută până la data de 10 iulie, acest regim provocase agitație în rândul apărătorilor libertăților. La începutul lunii iunie, Liga Drepturilor Omului promovase pe rețelele de socializare o petiție care cerea ca starea de urgență sanitară să nu fie prelungită după 10 iulie, actuala ei dată-limită.

Mesajul a fost deci auzit de guvern. Proiectul de lege prezentat în Consiliul de miniștri va fi examinat marți de Consiliul de stat iar începând de miercuri în cele două camere ale Parlamentului francez.

Cu toate acestea, premierul Edouard Philippe va mai dispune după aceea dată, 10 iulie, și pentru o perioadă de maximum 4 luni, de posibilitatea de a impune anumite restricții, dacă cumva epidemia, azi «sub control», cunoaște o nouă trezire, un al doilea val.

Astfel, se va putea, la nevoie evident, adică în caz de noi probleme sanitare, reglementa sau interzice circulația persoanelor sau vehiculelor. Se va putea reglementa de asemenea accesul în mijloacele de transport și în ce condiții se vor putea utiliza acestea, de exemplu impunându-se masca pe față, obligație în vigoare azi și care deci va putea fi prelungită.

Tot după 10 iulie și în caz de criză sanitară generală sau locală, se vor putea interzice sau reglementa accesul persoanelor în locuri care primesc public. Se va putea impune un prag maxim de oameni – la un concert de exemplu. In fine, guvernul va putea limita sau interzice pur și simplu adunările sau reuniunile de orice fel în spațiile publice.

De notat că ieșirea din starea de urgență sanitară nu va mai permite apoi impunerea unei noi carantine stricte, precum cea pe care au trăit-o francezii timp de două luni, între lunile martie și mai. O nouă carantină strictă va necesita un nou decret adoptat în Consiliul de miniștri.

De asemenea, spre decosebire de ieșirea din starea de urgență decretată după atentatele din 2015 pentru a combate terorismul, care «lăsase  moștenire» în dreptul comun anumite măsuri de excepție, de această dată nicio măsură nu va mai exista în dreptul francez după data de 10 iulie. De această dată, premierul Philippe va dispune doar maximum 4 luni de anumite puteri excepționale

E de notat că decizia guvernului de la Paris de a suprima starea de urgență sanitară survine în momentul în care de câteva zile francezii încalcă tot mai mult regulile de prevenție sanitară. Astfel, au avut loc mai multe manifestații de sprijin în diverse orașe franceze, la care au participat mii de oameni, în favoarea lui George Floyd, în contextul în care adunările de mai mult de zece persoane sunt interzise în Franța. Christophe Castaner, ministrul francez de interne, a evocat «principiul toleranței în numele unei emoții mondiale care depășește actualul cadru juridic.»

 
Franța se pregătește să iasă din starea de urgență sanitară