Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emiratele Arabe Unite, în drum spre planeta Marte

mars_hope.jpg

Lansarea, luna viitoare, a sondei emirateze Mars Hope, este rezultatul unui program spatial lansat în 2014
Lansarea, luna viitoare, a sondei emirateze Mars Hope, este rezultatul unui program spatial lansat în 2014
Sursa imaginii: 
Karim Sahib, AFP

Cu o lună înaintea lansării în spațiu a sondei Mars Hope, Emiratele Arabe Unite au dat mai multe detalii despre această misiune fără precedent în lumea arabă. O misiune care va marca fără îndoială cucerirea spațiului. Ce știm însă despre Mars Hope?

Proiectul Mars Hope a fost lansat de Emiratele Arabe Unite în urmă cu 6 ani, mai exact în 2014. Lansarea sondei, prima din lumea arabă, complet «made in UAE» (pentru United Arab Emirates), este programată pentru data de 14 iulie 2020, peste practic o lună de zile. Din spusele autorităților de la Abu Dhabi, decolarea sondei emirateze va avea loc de pe o micuță insulă japoneză pe nume Tanegashima. Drumul spre Marte – și implict spre cartea de istorie a cuceririi spațiului – este lung, aproape 500 de milioane de kilometri.

Obiectivul afișat al misiunii este de a permite respectivei sonde să intre pe orbita planetei Marte în februarie anul viitor. Odată amplasată acolo, Mars Hope își va putea începe observarea planetei roșii. Această rotație în jurul lui Marte va dura 687 de zile, durata unui an marțian.

Spre deosebire de precedentele misiuni spre Marte care urmăreau mai degrabă geologia, compoziția telurică a planetei, Mars Hope va analiza, grație celor trei captori de la bord, atmosfera lui Marte și în particular va căuta să înțeleagă de ce hidrogenul și oxigenul – atomii care formează apa – au dispărut de pe Marte. Asta în contextul în care oamenii de știință sunt de părere că în trecut, acum niște miliarde de ani, Marte se asemăna foarte mult cu Pământul nostru: avea râuri, oceane și o atmosferă mai prietenoasă. De ce a devenit azi atât de ostilă vieții, fără posibilitatea de a dispune de apă, este unul din misterele planetei și una din întrebările esențiale la care speră să poată răspunde misiunea Mars Hope.

In fine, pentru liderii emiratezi, primii din regiunea Golfului persic care au investit în domeniul spațial, cursa spre Marte – și mai general, sectorul spațial - este sinonimă cu diversificarea economiei locale, o economie care deocamdată este dependentă de extracțiile de petrol și gaze.

Investițiile – peste 5 miliarde de dolari - și implicarea Emiratelor arabe unite în acest sector de vârf au dat roade. Țara și-a lansat primul satelit fabricat la fața locului, în 2018. In anul următor, un astronaut emiratez a pus piciorul în Stația spațială internațională.

Un cercetător american citat de colegii noștri de la France 24 notează că această misiune Mars Hope, ca și întreaga cucerire a spațiului, are și o dimensiune geopolitică. O serie de noi-veniți pe piață – precum China, India, Africa de sud sau Indonezia – visează să «spargă» triumviratul americano-ruso-european. In lumea arabă, Emiratele Arabe Unite speră să se mențină la loc de frunte chiar dacă și acolo au apărut alți actori precum Libanul, Egiptul și mai ales Arabia saudită. O reușită a misiunii Mars Hope ar permite emiratezilor să-și mențină avantajul față de concurenți.

 
Emiratele arabe unite, în drum spre planeta Marte