
Special Paris
Libia sub tutela ruso-turcă
presedintele_guvernului_de_uniune_nationala_fayez_al-sarraj_dadea_mana_cu_presedintele_turciei_recep_tayyip_erdogan_pe_27_noiembrie_2019_la_istanbul.jpg

În vest, forțele mobilizate de președintele turc Recep Tayyip Erdogan au permis guvernului de uniune națională condus de Fayez al-Sarraj să facă față ofensivei mareșalului Khalifa Haftar și să preia controlul regiunii.
În est, domnește mareșalul după eșecul înregistrat la Tripoli. El este susținut de Egipt și de Emiratele Arabe Unite și beneficiază de ajutorul militar al Rusiei.
Iar odată cu pierderea ultimului său bastion ar trebui să aibă loc sfârșitul ofensivei lansate în aprilie 2019 prin care Haftar încerca să se impună la conducerea țării. I-a lipsit puțin pentru a reuși împreună cu trupele sale, autoproclamata Armată Națională Libiană, care se sprijină pe mercenari ruși.
Fayez al- Sarraj și-a găsit un aliat și mai puternic, Recep Tayyip Erdogan, cu care s-a întâlnit la Ankara pe 4 iunie.
Iată cum Libia, distrusă de luptele dintre milițiile locale și grupările islamiste, declanșate odată cu revoluția prin care a fost înlăturat de la putere colonelul Gaddafi în 2011, a ajuns sub tutela turco-rusă.
Iar vestea nu este deloc bună pentru Uniunea Europeană și cu atât mai puțin pentru Franța care și-a arătat bunăvoința față de mareșalul Haftar în care vedea un zid împotriva terorismului islamic.
Parisul privește cu îngrijorare astăzi spre Turcia care începe să se instaleze pe termen lung în Libia, creând o presiune strategică și politică asupra Europei.
Președintele Turciei nu se mulțumește, doar să exercite un control asupra capitalei Tripoli dar are un cuvant de spus și asupra traseului migrator libian și și-a asigurat un loc în distribuția veniturilor din petrol.
A obținut de la Fayez Sarraj, în schimbul ajutorului militar, o validare a pretențiilor maritime turce asupra Mediteranei orientale, unde Turcia încalcă regulile de drept internațional, în defavoarea Greciei și a Ciprului.
Astăzi, Europa asistă la spectacolul a două puteri expansioniste străine - Rusia și Turcia, amândouă implicate și în războiul din Siria.
Blocată de veto-ul rus în Consiliul de Securitate ONU, comunitatea internațională a fost incapabilă să protejeze guvernul de uniune națională a lui Sarraj.
În schimb, Statele Unite sunt mai îngrijorate de prezența Rusiei decât de cea a Turciei în Libia.
Iar divergențele occidentalilor nu lasă să se vadă lumina de la capătul tunelului în acest conflict libian.