Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reactivarea spaţiului Schengen şi Europa post-pandemie

capture_decran_2020-06-14_a_19.20.30.png

Sursa imaginii: 
REUTERS/Wolfgang Rattay

În Europa se redeschid frontierele, începînd cu data de luni 15 iunie, în numeroase ţări din spaţiul Schengen, Franţa şi Germania figurînd printre ele. Într-un interviu acordat revistei Le Point, preşedintele Parlamentului german Wolfgang Schäuble declară că Europa poate ieşi „cîştigătoare” din pandemie.

Spaţiul Schengen începe să funcţioneze din nou începînd de luni 15 iunie după 91 de zile de paralizie. Ceea ce înseamnă o veste bună pentru întreaga Europă, salutată cu entuziasm de europeni, dovadă unele imagini difuzate de mediile de informare, de exemplu scene de bucurie la frontiera dintre Polonia şi Germania.

Aş spune că oamenii s-au obişnuit repede cu libertatea de circulaţie în interiorul Europei, libertate devenită o formă de normalitate. Mulţi au uitat, mai ales în Europa de răsărit, perioadele teribile cînd trecerea unei frontiere occidentale însemna un veritabil eveniment. Mă întreb, personal, dacă această perioadă de carantină îi va face pe europeni să fie mai ataşaţi de Uniunea Europeană, să-şi dea seama ce şansă enormă reprezintă această construcţie comunitară pentru toată lumea.

Publicaţia economică Les Echos arată că ţări precum Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Grecia, Elveţia îşi redeschid frontierele într-o manieră ceva mai ordonată decît la ora închiderii lor. Reamintesc că Italia şi-a redeschis frontierele încă de pe data de 3 iunie, ceea ce i-a făcut pe mulţi francezi din zona frontalieră să dea imediat buzna la Ventimiglia pentru a cumpăra produse mai ieftine decît cele din Franţa. Si-au mai deschis frontierele, pe etape, Austria, Republica Cehă, Croaţia, Estonia, Lituania şi Letonia.

Statisticile arată că în prezent 14 milioane de europeni trăiesc în altă ţară decît a lor, şi că au fost separaţi de rudele lor.

Portugalia anunţă deschidera frontierei pentru data de întîi iulie, Danemarca şi-a deschis frontierele doar cu vecinii ei, iar în ce priveşte România, cel puţin la ora la care scriam eu aceste rînduri, restabilirea liberei circulaţii rămîne incertă.

Începînd cu data de întîi iulie Europa ar urma să-şi deschidă şi frontierele exterioare, dacă totul merge bine, ceea ce va însemna un nou impuls pentru relansarea generală a economiei. De notat că Franţa joacă pe cartea reciprocităţii cu ţările care impun carantină străinilor, cum ar fi Marea Britanie şi Spania.

Probabil că în contextul acestui eveniment, reactivarea spaţiului Schengen, acordă Wolfgang Schäuble un interviu revistei franceze Le Point, cu un mesaj tonic. Cel care cerea în urmă cu cîţiva ani aplicarea strictă a ortodoxiei financiare şi pleda pentru excluderea Greciei din zona euro, se arată de data aceasta mai clement. El consideră că germanii nu trebuie să devină aroganţi şi să pretindă că ştiu, mai bine decît alţii, ce trebuie făcut. Wolfgang Schäuble mai aminteşte că nu cu foarte multă vreme în urmă Germania era considerată „omul bolnav al Europei” şi că la acea oră Franţa afişa rezultate economice mult mai performante.

„Avem nevoie de o Franţă puternică în Europa”, mai declară demnitarul german, un mod de a reaminti că odată cu relansarea economiei europene preşedintele Emmanuel Macron ar trebui să relanseze şi unele reforme structurale importante, de natură să întărească atît Franţa cît şi leadership-ul franco-german al Uniunii Europene.