Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Start al campaniei pentru turul doi al municipalelor din Franța

locale.jpg

Turul 2 al municipalelor din Franta are loc pe 28 iunie.
Turul 2 al municipalelor din Franta are loc pe 28 iunie.
Sursa imaginii: 
AFP/Patrick Hertzog

In Franța a început azi, luni 15 iunie, campania oficială pentru turul al doilea al alegerilor locale, sau municipale cum li se mai spune în Franța. Turul întâi a avut loc în 15 martie, 48 de ore înainte ca Franța să intre într-o carantină strictă care a durat două luni. Turul al doilea a fost programat pentru 28 iunie (în loc de 22 martie, data inițială). Cum se derulează această campanie pentru turul doi și pe câtă lume privește acest scrutin?

Campania pentru turul doi durează mai mult ca de obicei, fiind și una – prima de acest gen – «fără contact».Intr-adevăr, pentru a evita propagarea coronavirusului, s-au impus o serie de constrângeri sanitare. Mitingurile sunt interzise, distanțarea fizică este impusă, la fel ca și masca pe față.  Campania se va face deci mai mult pe rețelele de socializare, prin videoconferințe, sms-uri și în mass-media. Din acest motiv, în loc de cele 5 zile tradiționale de campanie între două tururi de scrutin «normale», de această dată campania va dura două săptămâni.

In rest, regulile vechi se aplică tuturor. In toate comunele, candidaților li se atribuie un panou de afișaj, de obicei nu departe de secția de votare. Orice afiș lipit altundeva este interzis, regulă care nu-i împiedică pe simpatizanții diverșilor candidați să lipească afișe mai peste tot în orașe.

De o săptămână, mai exact din 8 iunie, televiziunile și radiourile sunt obligate să respecte echitatea între diverșii candidați sau apropiații acestora. Buna aplicare a dispozitivului este verificată de CSA – Consiliul superior al audiovizualului. E de notat că «echitatea» care trebuie respectată la municipale este mai puțin strictă decât «egalitatea» impusă la prezidențiale. «Echitatea» se evaluează în funcție de mai mulți factori: reprezentativitatea listelor, contribuția fiecăreia dintre ele la «animarea dezbaterii electorale» sau estimările date de sondajele de opinie. Aceste sondaje dar și comentariile în presă legate de scrutin sunt interzise în preziua și în ziua alegerilor. La fel cum sunt interzise atunci orice mesaje de propagandă electorală, inclusiv pe cale electronică.

Să mai spunem că acest al doilea tur de locale se va organiza doar în comunele în care nu a fost ales primarul și consiliul municipal încă din primul tur din 15 martie. Astfel, din cele circa 35.000 de comune din Franța, doar locuitorii din mai puțin de 5.000 se vor deplasa din nou la urne duminică 28 iunie. E vorba însă în general de locuitorii marilor orașe precum Marsilia, Lyon, Lille, Bordeaux sau Paris.

In fine, pe plan financiar, plafonul de rambursare a cheltuielilor de campanie va fi mărit cu 20% ținând cont de condițiile în care se derulează scrutinul și campania care-l precede. Astfel, candidații sunt rambursați maximum 47,5% din plafonul fixat în fiecare circumscripție.

 
Start al campaniei pentru turul doi al municipalelor din Franța