Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gesticulaţii nord-coreene pe fondul războiului rece dintre China şi Statele Unite

capture_decran_2020-06-16_a_17.15.29.png

Dinamitarea biroului de legătură dintre cele două Corei, situat la Kaesong în Coreea de Nord, fotografie făcută din Coreea de sud, 16 iunie 2020
Dinamitarea biroului de legătură dintre cele două Corei, situat la Kaesong în Coreea de Nord, fotografie făcută din Coreea de sud, 16 iunie 2020
Sursa imaginii: 
Yonhap via REUTERS

Marţi 16 iunie Coreea de Nord a aruncat în aer o clădire care găzduia un aşa-zis birou de legătură cu Coreea de Sud. Prin acest gest dictatorul nord-coreean Kim Jong-un transmite un semnal clar, şi anume că perioada de destindere cu Coreea de Sud s-a încheiat, dar îşi exprimă poziţia şi în contextul războiului rece dintre China şi Statele Unite.

Kim Jong-un ar fi putut doar să pună sub sigiliu clădirea vidată de personal şi de aparatură a biroului respectiv. Dar ca efect mediatic nimic nu egalează imaginile unei explozii. Toată această gesticulaţie este tipică pentru dictatorul nord-coreean. În cursul săptămînii trecute el a întrerupt comunicaţiile cu Coreea de Sud şi i-a acuzat pe sud-coreeni că trimit, cu ajutorul unor baloane, documente de propagandă peste zona de separaţie dintre cele două ţări, vizînd populaţia nord-coreeană.

Cotidianul Le Monde arată că oricum dialogul dintre cele două ţări era în impas, cum este şi dialogul dintre Coreea de Nord şi Statele Unite. Coreea de Sud s-a dotat cu un minister al reunificării, dar responsabilii săi riscă acum să traverseze o lungă perioadă de şomaj, după ce în ultimii doi ani au apărut nişte speranţe.

După cum arată cunoscătorii regiunii, alternarea unor momente de destindere cu altele de tensiune face parte din strategia regimului nord-coreean. Şi probabil că în acest moment situaţia este dificilă în Coreea de nord, atît datorită sancţiunilor internaţionale cît şi faptului că epidemia de coronavirus a diminuat circulaţia mărfurilor dinspre China. Cînd se află în poziţie dificilă, Kim Jong-un obişnuieşte să atace, spun comentatorii avizaţi. Cu siguranţă că dinamitarea biroului de legătură despre care vorbeam este şi un mesaj în direcţia populaţiei nord-coreene, un mod de a le spune nord-coreenilor: nu vă faceţi nici o iluzie, nu va exista nici o destindere şi nici o deschidere.

Pe data de 15 iunie 2000 avea loc prima întîlnire la vîrf între cele două Corei, moment fondator al multor speranţe. Aniversarea a 20 de ani a acestui eveniment istoric este marcată însă, în prezent, printr-o explozie. O explozie care trebuie inclusă însă şi în contextul războiului rece dintre Statele Unite şi China. Cum în noiembrie au loc alegeri prezidenţiale în Statele Unite, Kim Jong-un se comportă ca şi cum ar vrea să-l penalizeze pe Donald Trump, ca să nu-şi poată atribui nici un merit diplomatic în dialogul cu Coreea de Nord.