Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oscarurile amânate cu două luni dau peste cap calendarul festivalurilor de cinema

oscar.jpg

Ceremonia premiilor Oscar 2021 a fost amânatà cu douà luni
Ceremonia premiilor Oscar 2021 a fost amânatà cu douà luni
Sursa imaginii: 
MARK RALSTON / AFP

Viitoarea ceremonie a premiilor Oscar, a 93-a, a fost amânată cu două luni, de pe 28 februarie pe 25 aprilie 2021. Academia Oscarurilor împreună cu canalul de televiziune ABC, cel care difuzează gala, au luat această decizie inedită din cauza epidemiei de coronavirus. O epidemie care a blocat complet producțiile cinematografice și a ținut sau mai ține închise mii de săli de cinema în America dar și în restul lumii. Amânarea ceremoniei dă astfel timp mai mult terminării anumitor filme dar pune în dificultate întregul calendar al festivalurilor de cinema, începând cu cel de la Cannes.

Majoritatea sălilor de cinema americane sunt închise din cauza coronavirusului. Multe turnaje de filme bat și ele pasul pe loc, la Los Angeles ca și în restul lumii. Nu e deci de mirare că Academia Oscarurilor a decis să amâne cu două luni ceremonia de decernare a multrâvnitelor statuete aurite. Cele două luni vor permite anumitor producții să fie terminate pentru a concura, termenul limită pentru a participa la un premiu Oscar fiind și el prelungit tot cu două luni. Numeroși profesioniști se temeau că filmele scoase pe ecrane în 2020 să nu fie destul de numeroase și deci să nu permită o selecție riguroasă pentru Oscaruri.

In aceste condiții, revista specializată Variety ne spune că Ridley Scott si-ar putea termina drama medievală The Last Duel cu Matt Damon și Adam Driver. Biografia lui Elvis Presley, regizată de Baz Luhrman și cu Tom Hanks în rolul principal, ar putea și ea profita de amânarea Oscarurilor. In fine, remake-ul filmului West Side Story în regia lui Steven Spielberg, initial prevăzut să iasă pe marile ecrane la sfârșitul acestui an 2020, ar putea fi amânat pentru a profita mai bine de perioada voturilor care preced Oscarurile.

Reamintim că Oscarurile au mai fost amânate în trecut: în 1938 după inundațiile de la Los Angeles, în 1968 după asasinarea liderului de culoare Martin Luther King și în 1981 după tentativa de asasinat contra președintelui Ronald Regan. Niciodată însă amânarea nu a fost mai mare de o săptămână și niciodată în 70 de ani de ceremonie televizată, data nu a fost atât de tardivă.

Amânarea de două luni decisă acum, de înțeles pentru cinemaul american, dă însă peste cap tot programul festivalurilor, americane sau internaționale. Astfel, premiile britanice Bafta, decernate cu puțin înaintea Oscarurilor, au anunțat la nici o oră după decizia Academiei americane că-și amână și ele ediția 2021 pentru data de 11 aprilie. Golden Globes, decernate în ianuarie de o sută de jurnaliști străini bazați la Hollywood, își vor adapta și ele calendarul. Vom vedea ce vor face festivalurile de toamnă, Toronto și Mostra de la Veneția, de obicei «rampă de lansare pentru favoriții la Oscaruri» cum le descrie criticul cinema de la Figaro. Cine iese însă bine din această rearanjare a calendarului cinematografic este Berlinala, programată de obicei la sfârșit de februarie, început de martie. Cum scrie același confrate de la Figaro, «festivalul german se regăsește astfel în cursa pentru Oscaruri.»

In fine, cum vor reacționa americanii vizavi de Festivalul de la Cannes, programat de obicei în a doua parte a lunii mai. Vor avea chef și energie să vină pe Croazetă la doar câteva săptămâni după Oscaruri? Mai ales că în ultimii ani, Cannes a devenit o investiție foarte costisitoare pentru ei și mai puțin atractivă, chiar dacă succesul de anul trecut al filmului Once Upon A Time …In Hollywood a redat puțină încredere cineaștilor de peste Atlantic.

 
Oscarurile amânate cu două luni dau peste cap calendarul festivalurilor de cinema