Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ancheta Amnesty International despre Pegasus, programul informatic care-i spionează pe disidenți și pe militanții drepturilor omului

omar_radi.jpg

iPhone-ul lui Omar Radi a fost infectat cu softul "Pegasus" reiese dintr-o anchetà Amnesty International publicatà de Le Monde
iPhone-ul lui Omar Radi a fost infectat cu softul "Pegasus" reiese dintr-o anchetà Amnesty International publicatà de Le Monde
Image source: 
lemonde.fr/OMAR RADI

Asociația Amnesty International denunță spionajul contra unui jurnalist marocan. Cu această ocazie, ONG-ul dezvăluie existența unui soft, unui program informatic, ultrasofisticat botezat Pegasus conceput de o societate de cyber-supraveghere israeliană pe nume NSO. Ziarul Le Monde împreună cu alte publicații din colectivul «Forbidden Stories» publică in exclusiviatte ancheta lui Amnesty.

Povestea jurnalistului marocan Omar Radi este un exemplu edificator pentru felul în care industria supravegherii electronice îi amenință pe jurnaliști dar și pe toți apărătorii drepturilor omului. Sub pretextul combaterii cibercriminalității sau a terorismului, aceste tehnologii sunt capabile să treacă de cele mai sofisticate protecții informatice. Nu e deci de mirare că anumite state, de obicei cele dictatoriale, le cumpără pentru a-și spiona apoi opozanții.

Ziarul Le Monde împreună cu alte publicații precum The Guardian, Die Zeit sau Washington Post, reunite în colectivul botezat «Forbidden Stories», publică deci povestea lui Omar Radi.

In aprilie anul trecut, 2019, acest jurnalist de investigații, cunoscut în țara sa, publică pe Twitter un comentariu acerb la adresa unui judecător de la Curtea de apel, descris drept «călăul fraților noștri» și «funcționar lipsit de demnitate». Deîndată, autoritățile deschid o anchetă pentru ultraj la adresa unui magistrat iar jurnalistul este interogat. In decembrie 2019, Radi este inculpat și încarcerat, lucru care va da naștere la numeroase proteste în Maroc, atât printre ONG-uri cât și pe rețelele de socializare. In martie anul acesta, jurnalistul este condamnat la 4 luni închisoare cu suspendare.

Atacuri contra iPhone-ului lui Radi converg spre un singur punct, firma NSO

Amnesty International povestește azi cum telefonul mobil al lui Omar Radi a fost infiltrat discret de softul de spionaj Pegasus, fabricat de societatea israeliană NSO. O analiză a respectivului mobil, un iPhone, arată că a telefonul a fost ținta mai multor atacuri cibernetice lansate între începutul lui 2019 și începutul acestui an. Urmele lăsate de pirați seamănă cu cele găsite de Amnesty și pe telefoanele mobile ale unor militanți ai drepturilor omului din Maroc. Pentru ONG, aceste urme și, în general, infrastructura tehnică pentru a lansa atacuri contra iPhone-ului lui Radi converg spre un singur punct, societatea NSO.

Firma israeliană este departe de a fi singura de pe piața armelor digitale, ne spune Le Monde. Ea întruchipează însă cel mai bine această nouă industrie, fiind probabil exemplul perfect în acest sector. Ca multe alte firme similare, ea a fost fondată în Israel unde permeabilitatea între serviciile de informații cibernetice – printre cele mai bune din lume – și firmele de înaltă tehnologie este totală.

NSO este acuzată în mod regulat că-și vinde programele unor regimuri autoritare și se face că nu vede când acestea le utilizează contra unor disidenți sau militanți. Astfel, firma este acuzată că ar fi implicată în supravegherea electronică a fostului jurnalist saudit Jamal Kashoggi, ucis și dezmembrat în 2018 de oamenii regimului de la Riyad într-un consulat saudit din Istanbul. Trebuie știut că serviciile lui NSO sunt extrem de oneroase și oficial firma nu furnizează decât statele sau serviciile de securitate.

Programul se infiltrează în telefon dar această intruziune practic nu lasă nicio urmă

In fine, Pegasus, produsul-vedetă al lui NSO, este considerat drept cel mai puternic și reușit program de spionare a telefoanelor mobile. Nu toate funcționalitățile acestui soft sunt cunoscute dar se știe déjà că e capabil să «aspire» tot conținutul telefoanelor pe care este instalat – poze, imagini video, mesaje scrise sau sonore, activități pe internet, etc. Are particularitatea de a ținti mai degrabă telefoanele firmei Apple, deci iPhone-urile, și de a se adapta repede la toate ameliorările de securitate pe care le aduce Apple, putând astfel să fie mai departe instalat pe aceste aparate fără ca utilizatorul să realizeze acest lucru. Tehnic vorbind, este foarte complicat de explicat cum se infiltrează programul în telefon dar cert este că această intruziune practic nu lasă nicio urmă. Specialiștii de la Amnesty nu au găsit dealtfel nicio o prezență a softului în telefonul lui Omar Radi dar au descoperit «ușa» pe care acesta a putut intra pentru a infecta aparatul. Un aparat ce a fost atacat de mai multe ori înainte de a fi infiltrat la câteva zile după inculparea jurnalistului.

Cum era previzibil, autoritățile marocane nu au răspuns solicitărilor colectivului de ziare din Forbidden Stories. In schimb victima, Omar Radi, a spus că bănuia că este spionat. «Autoritățile marocane sunt dispuse sa faca orice ca sa supravegheze si sa spioneze, vor să știe totul.» In fine, NSO a refuzat să infirme sau să confirme că autoritățile marocane au utilizat tehnologia Pegasus.

Pentru a se proteja de astfe de atacuri, Amnesty sugerează ca telefoanele să fie puse la zi în mod regulat și să se utilizeze cât mai des VPN-ul care «blindează» activitatea on-line.

In încheierea articolului său, Le Monde prezice că revelațiile ONG-ului vor relansa o dezbatere nesfârșită, aceea a unei industrii opace ale cărei produse sunt folosite în mod regulat contra jurnaliștilor și militanților drepturilor omului.

 
Ancheta Amnesty International despre Pegasus, programul informatic care-i spionează pe disidenți și pe militanții drepturilor omului