Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: După trei luni de pauză, sălile de cinema din Franța și-au redeschis ușile

cine.jpg

Principala salà de proiectie de la Pathé Wepler, cu 5 minute înainte de debutul filmului, 22 iunie 2020, ora 19.
Principala salà de proiectie de la Pathé Wepler, cu 5 minute înainte de debutul filmului, 22 iunie 2020, ora 19.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

După trei luni de pauză impuse de epidemia de coronavirus, cinemaurile din Franța și-au redeschis porțile luni. Cinefilii francezi au putit astfel viziona din nou pelicule pe marele ecran, respectând evident, reguli sanitare foarte stricte. 

Bilete cumpărate pe site-ul internet al sălii și descărcate pe telefonul mobil pentru a evita contactul fizic în momentul controlului, masca pe față în spațiile comune ale cinemaului dar nu și în timpul proiecției, un scaun liber lângă tine dacă nu ești însoțit de un membru al familiei sau de un grup de prieteni, proiecții mai distanțate ca să se evite fluxurile prea mari de spectatori pe culoare, dezinfecție regulată a sălilor : regulile par simple, de bun simț și menite să-l liniștească pe spectator. Nu-i mai puțin adevărat că sala în care am fost, capabilă să ofere mai bine de 360 de locuri, avea la un film în premieră cu o presă foarte bună, maximum 20 de spectatori…

După trei luni de paranteză impusă de coronavirus, săille de cinema din Franța anunță pierderi de aproape 400 de milioane de euro. Trebuie spus că prețul normal la un film a ajuns să coste aproape 13 euro. Nu e deci de mirare că responsabilii de cinemauri așteptau cu sufletul la gură redeschiderea celor 2.000 de săli obscure din Franța.

Dintr-un sondaj de opinie publicat de Médiamétrie, aproape 19 milioane de francezi spun că vor merge la un film în următoarea lună. Cele proiectate acum sunt rareori noutăți, multe dintre pelicule fiind lansate cu doar câteva zile înaintea debutului carantinei, la mijocul lunii martie.

 
Coronavirus: După trei luni de pauză, sălile de cinema din Franța și-au redeschis ușile