Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputații francezi adoptă «măsuri de securitate» contra teroriștilor care ies din închisoare

deputee.jpg

Yaël Braun-Pivet, presedinta comisiei de legi din Camera deputatilor, 7 mai 2020
Yaël Braun-Pivet, presedinta comisiei de legi din Camera deputatilor, 7 mai 2020
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin/AFP

Adunarea națională franceză (Camera deputaților) a votat noaptea trecută un controversat proiect de lege care prevede «măsuri de securitate» pentru cei condamnați pentru acte de terorism și care au ajuns la sfârșitul pedepsei și deci vor ieși din închisoare. Ce-i așteaptă pe respectivii, ce obligații vor avea?

Autoritatea judiciară le va putea impune acestor persoane care tocmai și-au ispășit pedeapsa pentru acte de terorism să răspundă convocărilor unui judecător timp de 5 sau 10 ani după ieșirea lor din închisoare.

De asemenea, i se va putea impune respectivului un anumit loc de reședință sau interdicția de a intra în relații cu anumite persoane, sau să apară în anumite locuri publice. In fine, cu acordul respectivei persoane, i se va putea pune brățară electronică.

Acest ultim subiect, impunerea brățării electronice unui fost condamnat care și-a terminat pedeapsa, a fost subiect de aprige dezbateri. Inclusiv ministrul justiției, Nicole Belloubet, s-a pronunțat contra, estimând că este «măsura care atentează cel mai mult la libertatea fostului condamnat».

Membra guvernului nu a fost însă urmată iar deputații majorității parlamentare, cu sprijinul aleșilor centriști și conservatori din opoziție, au adopat această propunere «în favoarea securității francezilor.»Socialiștii și comuniștii s-au abținut de la vot estimând că textul «este periculos vizavi de principiile fondatoare ale dreptului» iar deputații stângii radicale din mișcarea Franța nesupusă au denunțat «o fugă înainte» și «un fel de nouă pedeapsă.» In opinia partidului lui Jean-Luc Mélenchon, «obiectivul politic al acestui proiect este de a valida încă o dată tezele extremei drepte.»

Ca să-și justifice votul, președinta comisiei de legi din parlament a declarat că potrivit Parchetului național antiterorist circa 150 de persoane condamnate pentru acte de terorism vor ieși din închisoare în următorii trei ani. 42 anul acesta, 62 anul viitor și 50 în 2022. «Unii sunt încă foarte periculoși și nu dispunem de toate uneltele necesare pentru a-i urmări» a declarat Yaël Braun-Pivet. E vorba adesea de persoane condamnate pentru delicte în anii 2010, lucru care explică de ce puteau ieși până acum fără obligația de a fi însoțiți judiciar. Pedepsele pentru terorism nu s-au înăsprit decât în 2016, adică după valul de atacuri care a îndoliat Franța începând cu 2015.

Textul adoptat acum de deputați urmează să fie repede examinat și de senatori pentru a putea fi adoptat definitiv la sfârșitul lunii iulie.

Consiliul național al barourilor din Franța care reprezintă circa 70.000 de avocați a adoptat acum câteva săptămâni o moțiune contra ceea ce numeau «pedeapsa de după pedeapsă» denunțând astfel un text de lege care repune în cauză statul de drept și declarația universală a drepturilor omului.

In total, actualemente sunt încarcerate în Franța 514 persoane pentru acte de terorism islamist și alți 760 de deținuți de drept comun sunt susceptibili să se fii radicalizat.

 
Deputații francezi adoptă «măsuri de securitate» pentru teroriștii care ies din închisoare