Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Municipale Franța: Ecologiștii iau cu asalt marile orașe

candidatul_europe_ecologie-les_verts_gregory_doucet_a_iesit_pe_primul_loc_la_primul_tur_de_municipale_din_martie_2020_cu_2846_din_voturi_la_lyon._.jpg

Candidatul Europe Ecologie-Les Verts, Grégory Doucet, a ieșit pe primul loc la primul tur de municipale, din martie 2020, cu 28,46%  din voturi, la Lyon.
Candidatul Europe Ecologie-Les Verts, Grégory Doucet, a ieșit pe primul loc la primul tur de municipale, din martie 2020, cu 28,46% din voturi, la Lyon.
Image source: 
© Olivier Chassignole, AFP

Dacă duminică seară, la finele celui de-al doilea tur de alegeri municipale, grupul Europe Écologie-Les Verts va continua performanța din primul tur, ar putea deveni principala forță de stânga. Pentru a reuși, partidul va trebui să contreze alianțele între dreapta și macroniști.

La ieșirea din carantină și odată cu reluarea activității politice, unii observatori s-au întrebat dacă criza economică și anunțata recesiune ar putea influența alegătorii tentați, de această dată, de ecologie. 

 

În cinci ani, Verzii au tot câștigat teren.  

 

Europe Écologie-Les Verts au prezentat liste proprii în 18 mari orașe comparativ cu 13 câte au existat la alegerile din 2014. Totodată, s-au prezentat în aproape jumătate din orașele medii. Este un record pentru ecologiști. 

 

Apoi, candidați Verzi conduc lista unor alianțe de stânga pentru orașe cu peste 100.000 de locuitori, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată până acum. 

 

Cu această nouă configurație, EELV se impune ca "forță dominantă a opoziției", este de părere Daniel Boy, director la Centrul de Cercetare Politică a universității Science Po și specialist în ecologie, intervievat de France24. 

 

Creșterea rezultă, pe de o parte, din dezmembrarea Partidului Socialist, observată la ultimele alegeri, este de părere politologul. 

 

Declin observat la prezidențialele din 2017 - când au obținut puțin peste 6 % din voturi iar apoi declinul a fost confirmat și la europene, cu același procent obținut de 6%. În acest timp, Verzii înregistrau un scor istoric de peste 13%.

 

Pe de altă parte, Verzii profită de sensibilitatea inedită a francezilor față de provocările ecologiei. 

 

La Marseille, două sondage separate dau un avans important candidatului ecologist.

 

La Toulouse, actualul primar se află într-o poziție defavorabilă în fața unei coaliții conduse de ecologistul Antoine Meurice. 

 

La Lille, actualul primar, socialist, aflat la al patrulea mandat, se află la egalitate în ultimele sondaje, cu un ecologist.

 

La Bordeaux și la Strasbourg a fost reînnoită o alianță între republicani și macroniști pentru a încerca astfel blocarea Verzilor, ajunși la egalitate de voturi în primul tur. 

 

O alinață care s-ar putea dovedi insuficientă la Lyon unde, candidatul ecologist este favorit.

 

La Besançon dar și la Tours, ecologiștii se află în fruntea unei liste de uniune de stânga iar sondajele îi arată ca posibili câștigători.

 

Iar primarul ecologist din Grenoble e pe cale să fie reales. 

 

Cu toții încearcă să seducă militând pentru distribuirea de mâncare bio la cantine școlare, orașe cu mai multă vegetație, reducerea emisiilor cu efect de seră, mai multe piste pentru biciclete, străzi pietonale și renovarea termică a clădirilor. 

 

Directorul Institutului de Studii Publice, Frédéric Dabi atenționează că dacă verzii vor reuși să obțină un minim de cinci primării, ar fi pentru prima dată când o tendință observată la alegerile europene se menține la următorul scrutin. În plus, ar fi o schimbare a raportului de forțe în cadrul stângii franceze. 

 

Potrivit unui sondaj realizat de Observatorul Orașelor Verzi, 7 francezi din 10 estimează că dezvoltarea spațiilor verzi reprezintă unul din criteriile principale de vot în cel de-al doilea tur.