Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Se redeschide Tour Eiffel și Musée d'Orsay

tour_eiffel_paris.jpg

Tour Eiffel, Paris.
Tour Eiffel, Paris.
Image source: 
Cristina Teaca

Tour Eiffel se redeschide joi. Deocamdată de el se pot bucura doar cei mai sportivi dintre noi. Iar primul mare muzeu redeschis în capitala Franței este Musée d’Orsay. Acesta a stat cu ușile inchise timp de trei luni din caza crizei sanitare. Publicul este invitat să vadă o retrospectivă a pictorului de secol XIX, James Tissot. În schimb rămâne închis pentru moment cel mai mare muzeu din lume, celebrul Louvre. 

Celebrul Tour Eiffel se redeschide joi, 25 iunie. El a rămas închis pentru cea mai lungă perioadă de timp din istoria sa. Din 13 martie și până acum. 

 

Nu va fi plin de turiști străini - așa cum este de obicei. 

 

Până pe 30 iunie, doar al doilea etaj poate fi vizitat și doar pe scări. Cei care doresc să vadă Parisul de sus vor trebui să aibă o bună condiție fizică deoarece trebuie să urce 700 de scări. În medie ele pot fi urcate în 20 de minute.

 

Lifturile vor putea fi folosite de abia din 1 iulie iar o lună mai târziu se va putea intra și la al treilea etaj. 

 


Vizitatori pot fi vazuti în Musée d'Orsay în prima zi de redeschidere de dupa carantina impusa pe fondul crizei sanitare cauzate de coronavirus, 23 iunie 2020.
Vizitatori pot fi vazuti în Musée d'Orsay în prima zi de redeschidere de dupa carantina impusa pe fondul crizei sanitare cauzate de coronavirus, 23 iunie 2020.
Image source: 
© AFP - Thomas Coex

 

Iar primul muzeu parizian redeschis după carantină este Musée d’Orsay. Aici se poate intra doar în baza unei rezervări online a tichetului de intrare. Se va contabiliza astfel numărul de persoane ce pot vizita în aceeași zi muzeul pentru a se putea asigura o distanță de cel puțin un metru între oameni.

 

Apoi, fiecare vizitator trebuie să aibă asupra lui o mască de protecție.

 

Muzeul acceptă un număr redus de vizitatori - între 4.000 și 5.000. Apoi, tot pentru a nu se înregistra prea multă lume, doar anumite colecții pot fi vizitate. 

 

În 2019, muzeul și-a depășit recordul de vizitatori - cu 3,7 milioane de persoane ce au trecut pragul imensului spațiu de cultură. Într-o zi de vară normală, când capitala Franței este plină ochi de turiști, muzeul înregistrează chiar și 15.000 de vizitatori. 

 

Administrația vorbește despre pierderi de zeci de milioane de euro după ce muzeul a stat cu ușile închise din martie și până acum. Un ajutor excepțional a fost cerut din partea statului. 

 

În mod normal, 70% din resursele muzeului provin din vânzarea de billete. O altă problemă o reprezintă lipsa turiștilor deoarece 60% dintre vizitatori sunt străini astfel că situația nu se anunță deloc ușoară. 

 

În schimb, celebrul muzeu parizian Louvre rămâne închis pentru încă câteva zile. El se va redeschide pe 6 iulie. 

Și în acest caz vizitatorii vor trebui să protejeze cu o mască și să mențină o oarecare distanță de restul vizitatorilor. 

 

În timpul carantinei impuse în Franța pe fondul pandemiei de coronavirus, mai exact între 12 martie și 22 mai, peste 10 milioane de persoane au vizitat virtual muzeul accesând site-ul Louvre, susține directorul Jean-Luc Martinez.

 

Ca o comparație, în întreg anul 2019, site-ul a fost vizitat de 14 milioane de persoane. Detaliat pe 24 de ore, site-ul a avut zile și cu 400.000 de vizitatori, în carantină, comparativ cu 40.000 într-o zi normală de dinante de pandemia de coronavirus. 

 

Pe 1 iulie, Grand Palais va redeschide cu o expoziție despre Pompei în timp ce la Centre Pompidou vor fi redemarate celebrele scări exterioare pentru a transporta vizitatorii către sălile de artă modernă.