Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paradă militară impresionantă la Moscova în ajun de referendum

moscova.jpg

14.000 de miliatri au defilat în Piata rosie pe 24 iunie 2020 cu ocazia aniversàrii a 70 de ani a victoriei contra Germaniei naziste.
14.000 de miliatri au defilat în Piata rosie pe 24 iunie 2020 cu ocazia aniversàrii a 70 de ani a victoriei contra Germaniei naziste.
Image source: 
Evgeny Biyatov via REUTERS

Paradă miitară grandioasă în Piața Roșie din Moscova cu ocazia celebrării a 75 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial și a victoriei contra Germaniei naziste. Inițial preăzută pentru 9 mai, amânată din cauza epidemiei de Covid-19, defilarea a avut loc miercuri în ciuda faptului că virusul continuă să circule activ în Rusia.

Nici Vladimir Putin, nici invitații săi din tribuna oficială, nici militarii care defilau în număr mare nu purtau masca la acest eveniment defășurat în Piața Roșie. «Ca și cum epidemia de coronavirus nici nu ar fi existat» notează corespondentul RFI la Moscova. 14.000 de soldați au mărșăluit la sol, pe jos sau în blindate, în timp ce în aer aviația rusă își arată măiestria la bordul unor aparate implicate chiar acum în Siria.

In tribuna oficială, niciun președinte sau premier occidental. Chiar și lideri din fostele republici sovietice au lipsit de la apel. Vladimir Putin a putut totuși aprecia prezența omologilor săi din Kazakhstan, Belarus și Republica Moldova.

Cu câteva zile înaintea referendumului constituțional, liderul Kremlinului a dorit să mențină cu orice preț această paradă menită să arate lumii întregi puterea militară a Rusiei dar și să le reamintească occidentalilor că fără sacrificiul soldaților sovietici, lumea ar fi arătat altfel. «Este imposbil de imaginat cum ar fi fost lumea azi dacă Armata Roșie nu s-ar fi ridicat ca s-o apere» a declarat dealtfel Putin în deschiderea ceremoniilor din Piața Roșie. «Poporul sovietic a plătit cel mai greu tribut în fața nazismului și e de datoria noastră să apărăm acest adevăr indiscutabil» a mai spus președintele rus. Un răspuns, indirect, celor care caută să minimalizeze rolul URSS în victoria contra naziștilor.

Cum mai notează corespondentul nostru în capitala Rusiei, mesajul se adresa occidentalilor dar și rușilor care sunt chemați la urne începând de joi și pentru o săptămână ca să aprobe, sau nu, o reformă a Constitutiei care i-ar permite lui Putin să mai candideze la două mandate pentru a rămâne, eventual, la putere până în 2036.

Paradă militară impresionantă la Moscova în ajun de referendum