Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Municipale Franța: Anne Hidalgo ar urma să fie realeasă fără dificultate

anne_hidalgo_in_timpul_unei_conferinte_de_presa_la_paris_21_martie_2019.jpg

Anne Hidalgo în timpul unei conferinte de presă la Paris, 21 martie 2019.
Anne Hidalgo în timpul unei conferinte de presă la Paris, 21 martie 2019.
Sursa imaginii: 
Philippe Lopez, AFP

Amploarea victoriei sale și soarta macroniștilor rămân incerte. Le Monde scrie. ”fără o surpriză de proporții, Anne Hidalgo va fi realeasă primar al Capitalei”, în cel de-al doilea tur al alegerilor municipale de duminică. 

Apropiații actualei primărițe, aflate în funcție din aprilie 2014, îi pregătesc deja o petrecere pe cheiurile Senei.

Pe 15 martie, în primul tur, Anne Hidalgo a câștigat lejer iar de atunci, edilul socialist a reînnoit alianța cu ecologiștii. 

 

Au ajuns în turul doi al alegerilor și speră să se instaleze la Primăria Capitalei Rachida Dati - de la Les Républicains și fostul ministru al sănătății Agnès Buzyn de la partidul prezidențial La République en Marche.

 

Anne Hidalgo a obținut în primul tur 29 % din voturi, Rachida Dati 22 % iar Agnès Buzyn 17 %.

 

Acum, după mai bine de trei luni, listele prezentate de Anne Hidalgo cumulează în ultimele sondaje 44 % până la 45 % din intențiile de vot.

 

Un scor inferior celui de 53 % care i-a permis lui Anne Hidalgo să câștige în 2014. 

 

La rândul său, Rachida Dati este creditată cu 35 % din intențiile de vot în timp ce Agnès Buzyn a obținut doar 18 % din intenții.

 

Rata de participare este foarte importantă. În primul tur puțini s-au deplasat la secții din cauza pandemiei de coronavirus. În martie, prezența a fost de 42 % comparativ cu 56 % în 2014. 

 

Parizienii au început să plece în vacanță iar participarea ar putea fi de sub 41%, anticipează institutul de sondaje BVA.