Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul doi al localelor din Franța: reguli sanitare stricte la vot după o campanie inedită

vot.jpg

Sectie de votare la Bordeaux, 15 martie 2020
Sectie de votare la Bordeaux, 15 martie 2020
Sursa imaginii: 
NICOLAS TUCAT / AFP

Duminică 28 iunie se desfășoară în Franța turul doi al alegeriloe locale (sau municipale cum li se spune acolo). Aproape 17 milioane de alegători sunt chemați să-i desemneze pe edilii a circa 5.000 de comune, de cele mai multe ori orașe mari în care primul tur din 15 martie nu a permis departajarea câștigătorilor. Campania pentru acest tur doi s-a derulat în condiții inedite, într-o perioadă post-pandemie marcată încă de o serie de restricții, mai ales ordin sanitar.

Epidemia de coronavirus încă nu s-a terminat dar este sub control, lucru care a permis autorităților franceze să dea unda verde organizării celui de-al doilea tur de scrutin al municipalelor. Primul, derulat în 15 martie, cu doar 48 de ore înainte de impunerea unei severe carantine de două luni, fusese marcat de o rată importantă de absenteism, peste 55% din electorat. Au fost totuși déjà aleși de atunci circa 30.000 de primari și de consilii municipale.

Turul doi de acum urmează să-i departajeze pe candidații a aproape 5.000 de comune, de obicei orașe mari precum Lyon, Marsilia, Lille, Bordeaux și, evident, Paris. Scrutinul actual a fot precedat de o campanie electorală mult mai lungă decât de obicei. In loc de o săptămână în vremuri normale, diversele liste au avut acum timp 4 săptămâni ca să facă o campanie aparte, cu precădere digitală, adică mai ales pe rețelele de socializare dar și în masmedia, contactele fizice și reuniunile publice fiind interzise. «Organizarea scrutinului nu trebuie să devină factor de circulație pentru virus» avertizase Christophe Castaner, ministrul francez de interne.

La votul de duminică, «toate măsurile vor fi luate pentru a asigura securitatea sanitară în secțiile de vot» promite același oficial. Astfel, alegătorii vor purta obligatoriu masca pe față, la fel ca și membri biroului electoral. Se va impune distanțarea fizică între alegători, se va furniza dezinfectant iar semnătura în registrul de control se va face cu propriul pix al cetățeanului. In fine, pentru a evita un nou absenteism record, s-a facilitat votul prin procură. De exemplu, poliția a mers în azilele de bătrâni și pe lângă persoanele vulnerabile ca să culeagă respectivele documente. De asemenea, cineva poate vota cu procură pentru alte două persoane. Până acum, nu puteai vota decât pentru o singură altă persoană. Votul prin corespondență și editarea unei procuri pe internet tot au fost însă permise nici de această dată.

 
Turul doi al localelor din Franța: reguli sanitare stricte la vot după o campanie inedită