Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri municipale Franţa: Către un absenteism record în cel de-al doilea tur

afis_electoral_in_fata_unei_sectii_de_vot_din_arondismentul_20_al_parisului_28_iunie_2020.jpg

Afis electoral în fata unei sectii de vot din arondismentul 20 al Parisului, 28 iunie 2020.
Afis electoral în fata unei sectii de vot din arondismentul 20 al Parisului, 28 iunie 2020.
Image source: 
Cristina Teaca

Alegătorii nu s-au înghesuit la urne duminică în cel de-al doilea tur de alegeri municipale din Franţa. Scrutinul are loc la mai bine de trei luni şi jumătate de la primul tur, care s-a remarcat printr-un puternic absenteism pe fondul pandemiei de coronavirus.

Participarea la ora 17h00 a fost de 34,67%, cu patru procente mai puţin decât la primul tur şi cu 18% mai puţin decât la al doilea tur de municipale din 2014.

Pentru cei care au intrat în secţiile de vot masca de protecţie a fost obligatorie precum şi menţinerea unei distanţe fizice. Franţa a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus şi a înregistrat 29.750 de decese, de la începutul crizei sanitare.

Absenteismul înregistrat la primul tur nu a favorizat deloc partidul prezidenţial, La République en Marche. Pentru al doilea tur, formaţiunea nu se află într-o poziţie favorabilă în niciun oraş important. Obiectivul formaţiunii este de a obţine un minim de 10.000 de fotolii de consilieri municipali din cele 535.000 câte există în Franţa.    

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că se va exprima luni. 

Am stat de vorbă cu mai mulţi alegători care au votat la o secţie din arondismentul 20 al Parisului.

O doamnă crede că « Parisul este un oraş prea mare pentru ca să putem să alegem pe cineva după personalitatea lui. Suntem nevoiţi  să facem o alegere generală. Eu personal nu am votat pe cineva pe care îl iubesc prea tare dar totuşi puţin mai mult decât pe alţii. Marea problemă a Parisului sunt bicicletele de pe trotuar. Înţeleg că bicicletele au devenit parte din viaţa noastră pentru că sunt geniale dar le-aş prefera pe şosea şi nu pe trotuar. Am votat pentru un Paris mai social şi mai puţin rezervat celor bogaţi ».

O altă alegătoare este de părere că « tot timpul este nevoie de o schimbare, de o îmbunătăţire, este imposibil ca cineva să poată să raspundă la toate cererile oamenilor. Am votat pentru un Paris fără maşini deoarece ar mai îndepărta puţin din poluarea sonoră dar şi din cea a aerului».

O bătrână îşi doreşte să fie mai bine protejată: «Eu am votat pentru că, pentru că am 84 de ani, doresc ca bătrânii să fie protejaţi. Iar în prezent bătrânii nu prea sunt protejaţi».

Criza sanitară a fost unul din motivele care au marcat aceste alegeri municipale: « Pentru unii lucrurile nu au fost prea bine gestionate. Dar apoi dacă ne uităm mai atent nu este deloc uşor de gestionat o criză sanitară ca cea prin care trecem. Nu vreau să iau de urechi pe nimeni pentru că după mine deciziile nu pot fi luate prea uşor. Dar, apoi, când unii nu doresc altceva decât să facă un profit de pe urma oricărei situaţii, începem să ne îngrijorăm. Aş vrea de la noii politicieni să fie de partea poporului şi nu a celor care nu fac altceva decât lobby ori încearcă să câştige ceva.  Trăim într-o societate mult prea contabilizată. Tot ce contează este câştigul. Asta e problema.”

Un domn este satisfăcut de cum s-au mişcat lucrurile în Paris până acum: “Pentru mine tot ce s-a făcut până aici a fost bine, problema este că s-au făcut multe lucrări în ultimii ani iar asta a cam încurcat circulaţia de zi cu zi. Acum însă lucrurile revin la normal şi este bine. Susţin ideea unui Paris cu mai multe piste pentru biciclete şi un Paris mai verde. »

O altă doamnă îşi doreşte o schimbare : «Aş vrea ca lucrurile să fie ameliorate şi ca Parisul să devină mai ecologic».

Observ o doamnă în vârstă care a scris pe masca ce îi acoperă nasul şi gura, numele candidatului pe care îl susţine. Spune că a dat un vot cu gândul la copiii şi la nepoţii săi: «Politic, criza pe care o traversăm a fost pilotată cât s-a putut de bine pentru că este ceva despre care nimeni nu ştia nimic. Este uşor să criticăm şi să spunem ce putea fi făcut. Criza care ne aşteaptă este de fapt mult mai gravă: este o criză economică şi socială iar pe mine asta mă îngrijorează mult mai mult decât criza sanitară. Pentru că dacă într-o zi sunt atinsă de coronavírus, am deja 80 de ani şi pot pleca liniştită dar criza socială şi economică ce se profilează îi va atinge pe copiii şi pe nepoţii mei iar asta mă îngrijorează. Vorbesc şi de o criză ecologică iar aici trebuie să luăm nişte măsuri radicale pentru că nu cred că facem destule dar am încredere în generaţiile ce vin că vor face cele necesare pentru ca lucrurile să avanseze”.


Primaria Paris, 28 iunie 2020.
Primaria Paris, 28 iunie 2020.
Image source: 
Cristina Teaca