Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri municipale Franţa: Anne Hidalgo realeasă în Paris iar Edouard Philippe la Le Havre

presedintele_frantei_emmanuel_macron_intr-un_birou_de_vot_la_cel_de-al_doilea_tur_al_alegerilor_municipale_unul_organizat_cu_o_intarziere_de_trei_luni_si_jumatate_din_cauza_pandemiei_de_coronavirus_touquet_28_iunie_2020.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron într-un birou de vot la cel de-al doilea tur al alegerilor municipale, unul organizat cu o întârziere de trei luni si jumatate din cauza pandemiei de coronavirus, Touquet, 28 iunie 2020.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron într-un birou de vot la cel de-al doilea tur al alegerilor municipale, unul organizat cu o întârziere de trei luni si jumatate din cauza pandemiei de coronavirus, Touquet, 28 iunie 2020.
Image source: 
Yoan Valat/Pool via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY

Preşedintele Emmanuel Macron s-a declarat îngrijorat de rata scăzută de participare la acest al doilea tur de alegeri municipale.Scrutinul a fost marcat de epidemia de coronavirus.

Primarul Parisului Anne Hidalgo a obţinut un nou mandat cu 50,2% din voturi. Adversarele ei au fost Rachida Dati care a obţinut, potrivit primelor estimări 32% din voturi iar fostul ministru al Sănătăţii, Agnes Buzyn a primit 16% din voturi.

Anne Hidalgo a mulțumit pentru încrederea acordată: ”În ciuda condițiilor sanitare actuale, parizienii și-au arătat atașamentul la democrație”,a explicat Anne Hidalgo.

Primul-ministru Edouard Philippe a câştigat primăria din Le Havre cu aproape 59% din voturi. Adversarul său a fost deputatul comunist Jean-Paul Lecoq. Rata de absenteism în acest oraş portuar a fost de 58%. Preşedintele Emmanuel Macron l-a felicitat imediat, telefonic, pentru «frumoasa victorie» în timp ce premierul a mulţumit, de la primărie, alegătorilor.

În timpul campaniei electorale, Edouard Philippe a precizat că atât timp cât se va afla la şefia Executivului nu va conduce oraşul.

Pe 15 martie, la primul tur, Edouard Philippe a obţinut 43,60% din voturi comparativ cu 35,88% câte a obţinut Jean-Paul Lecoq. Atunci rata de absenteism a fost de 60,42%.

Christian Jacob, preşedintele Republicanilor anunţă «o mare victorie pentru dreapta». “Mai bine de 50% din oraşele cu peste 9 000 de locuitori sunt ale Republicanilor”, a precizat liderul acestei formaţiuni.

Acest al doilea tur, organizat la mai bine de trei luni după primul, din cauza crizei de coronavirus, are o rată de participare între 40% şi 41%, potrivit estimărilor, comparativ cu 62,1% în 2014.

Pe 15 martie, doar un alegător din doi s-a deplasat la urne.

Alegeri locale au avut loc în aproximativ 5.000 de localităţi.

La Nice, Christian Estrosi a câștigat un nou mandat, cu 59,30% din voturi.

 

La Toulouse rămâne primar Jean-Luc Moudenc, ales cu aproape 52% din voturi.

Ecologiştii au câştigat, după primele estimări la Besançon, Poitiers, Lyon, Tours, Bordeaux, Strasbourg, Grenoble.

La Marsilia a câştigat ecologista Michéle Rubirola – aflată în fruntea unei alianţe de stânga. După 25 de ani la cârma oraşului, primarul socialist Jean-Claude Gaudin predă cheile primăriei. Potrivit primelor estimări, ecologista Michèle Rubirola, cea care conduce cartelul denumit Printemps Marseillais a obţinut 39,9% din voturi.

Extrema dreaptă a câştigat la Perpignan, prin Louis Aliot de la Rassemblement national.

Francezii au început deja să plece în vacanţă, de altfel fericiţi că pot face acest lucru după lunile în care au stat în carantină – acesta fiind unul din motivele pentru care nu au mai votat. Apoi, a contat în acest tur îngrijorarea sanitară dar şi faptul că a fost o campanie atipică – primul tur a avut loc pe 15 martie iar al doilea de abia acum.