Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presa scrisă franceză s-a îmbogăţit cu un nou titlu: Front Popular – un „mook”

capture_decran_2020-07-01_a_17.31.05.png

Image source: 
Front Populaire

O publicaţie care nu este nici „magazine” şi nici „book”, adică nici revistă şi nici carte, poate fi numită în engleză un „mook”. Este ceea ce se doreşte noua publicaţie lansată de filozoful Michel Onfray la sfîrşitul lunii iunie, cu titlul „Front Popular”.

Formatul revistei este unul familiar, aproape un A4, ceva ce se poate păstra de fapt ca pe o carte în bibliotecă. Iar cele 160 de pagini ale acestui „mook” îi conferă o grosime respectabilă, ca să nu mai spun că grafic vorbind publicaţia este foarte ofertantă, cu multe fotografii şi desene. Preţul este şi el unul amintind mai degrabă de o carte decît de o revistă: 14 euro şi 90 de centime. Succesul primului număr a fost rapid şi enorm, practic revista nu se mai găseşte în chioşcuri iar vînzătorii promit mereu un nou tiraj.

Front Popular se doreşte o platformă pentru suveraniştii de dreapta şi de stînga, precum şi din alte cercuri situate la dreapta dreptei şi la stînga stîngii, iar Michel Onfray nu ascunde nici faptul că în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022 această publicaţie ar putea servi ca un soclu programatic.

Michel Onfray nu se teme de cuvîntul popor şi nici de termenul populist şi doreşte ca „plebea” care nu se recunoaşte în partidele tradiţionale să se exprime pe această platformă mediatică pentru o „reconstrucţie” a lumii. Temele abordate în primul număr sunt de altfel de mare actualitate: pandemie, oligarhie, analfabetism, comunitarism, neoliberalism, globalizare, imigraţie, pauperizare…

Pe coperta publicaţiei putem citi un fel de slogan, de fapt o reflecţie aparţinînd scriitorului umanist francez Boetius care a trăit în secolul al XVI-lea. „Fiţi decişi să nu mai serviţi pe nimeni şi veţi fi liberi”. Aceasta este fraza, un fel de îndemn adresat cititorilor de a nu mai „servi” un sistem capitalist şi liberal pe care Michel Onfray consideră că umanitatea trebuie să-l înlocuiască repede, pînă cînd nu va distruge el, acest sistem, umanitatea.