Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul francez condamnat în scandalul medicamentului Dépakine

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Justiția franceză recunoaște responsabilitatea statului în scandalul medicamentului Dépakine. Justiția a condamnat statul să indemnizeze trei familii a căror copii au rămas cu un handicap sever după ce au fost expuși în uter la acest antiepileptic vândut de compania Sanofi. 

Decizia justiției este o premieră în acest scandal al medicamentului Dépakine.  

 

Substanţa incriminată se numeşte ‘valproat de sodiu’ şi se regăseşte în Dépakine - un medicament produs de Sanofi și comercializat din 1967 pentru tratamentul epilepsiei. Medicamentul prezintă un risc de malformații congenitale la copil dacă este luat de o femeie însărcinată. 

 

Este pentru prima dată când justiția stabilește responsabilitatea statului în acest scandal și, într-o măsură mai mică, a laboratorului Sanofi și a medicilor ce au prescris medicamentul.

 

Statul francez va trebui să indemnizeze fiecare famille cu sume de 200.000 de euro, 157.000 de euro și 20.000 de euro, în funcție de data de naștere a celor cinci copii, în vârstă astăzi între 11 și 35 de ani.

 

Statul francez nu și-a îndeplinit obligațiile de a controla și nu a lut măsurile adaptate în acest caz, a explicat tribunalul într-un comunicat.

 

Avocatul familiilor a salutat ”bunele decizii” și faptul că este stabilită și responsabilitatea laboratorului Sanofi. 

Totodată, președinta unei asociații ce reprezintă 7.500 de victime ale acestui medicament, Marine Martin a salutat condamnarea statului dar și faptul că a fost stabilită responsabilitatea medicilor ce au prescris medicamentul. 

 

Dar, ea spune că încă mai sunt multe de făcut în acest scandal deoarece «80 % dintre copiii născuți înainte de 2004 nu primesc nicio indemnizație» și avertizează că autismul ne afectează o viață întreagă. Ea se referă aici la faptul că într-unul din dosare, justiția a stabilit că ”riscurile de malformații erau suficient documentate pentru ca autoritățile sanitare să se fi sesizat” asupra utilizării acestui medicament. Dar, riscurile privitoare la apariția de tulburări de dezvoltare, precum autismul, nu au fost suficient cunoscute la vremea respectivă - motiv pentru care avocatul va face apel în aceste trei dosare. 

 

Compania Sanofi este acuzată de ”înșelăciune în formă agravantă” în cadrul unei anchete deschise în septembrie 2016 privind comercializarea acestui medicament între 1990 și 2015. 

 

În februarie 2015, Inspecția generală pentru probleme sociale a estimat că Sanofi dar și Agenția Medicamentului au dat dovadă de o slabă reacție și nu au informat destul asupra riscurilor cunoscute ce existau asupra femeilor gavide ce luau acest tratament.

 

Potrivit unei evaluări făcute de Agenția Națională pentru Securitatea Medicamentului, din 1967, până la 4.100 de copii au suferit malformații congenitale grave din cauza medicamentului Dépakine și a derivatelor lui.

 

Medicul epidemiolog Catherine Hill avansează cifra de 14.000 de victime și ia în calcul și copii ce suferă de o întârziere în dezvoltare. 

 

Din 2006, Depakine este comercializat pe piața românească.