Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Wirecard: Un scandal financiar cu ramificații multiple

justitia_germana_a_efectuat_pe_1_iulie_perchezitii_in_tara_si_in_austria_vizati_fiind_fosti_responsabili_ai_societatii_germane_de_plati_online_wirecard.jpg

Justiția germană a efectuat, pe 1 iulie, percheziții în țară și în Austria vizați fiind foști responsabili ai societății germane de plăți online Wirecard.
Justiția germană a efectuat, pe 1 iulie, percheziții în țară și în Austria vizați fiind foști responsabili ai societății germane de plăți online Wirecard.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Lisi Niesner

Milioane de utilizatori Wirecard - o companie de plăți online au început să își pună întrebări asupra a ceea ce ar putea deveni scandalul financiar al deceniului.

Lanțul se strânge în jurul companiei germane Wirecard.

 

În ciuda cererii de a fi plasată în faliment, societatea își continuă activitatea, fără restricții, după cum afirmă grupul german. La fel și plățile efectuante de filiala bancară germană, Wirecard Bank AG.

 

Pentru sutele milioane de utilizatori de plăți online este o veste bună dar întrebarea pe care și-o pun: pentru cât timp va mai fi posibil?

 

Printre comercianții ce utilizează soluțiile Wirecard, se află compania aeriană britanică low cost EasyJet, o bancă online franceză, Orange Bank dar și faimoasele « fintech », societăți de technologie financiară. 

 

Furnizor de servicii financiare, Wirecard este o societate importantă în universul plăților electronice. Un expert francez în aceste plăți explică faptul că în momentul în care efectuăm o plată de pe calculator ori de pe telefonul mobil, există un intermediar de tipul Wirecard.

 

Această societate se ocupă de transferul sumelor dintre vânzător și rețeaua de plăți, în schimbul unui comision pentru prestația sa.

 

Problema apare când prestatarul trișează. 

 

Iar Wirecard este bănuit de fraudă, de manipularea pieței și de falsificarea de conturi după ce a fost descoperită o ”lipsă” de 1,9 miliarde de euro. Suma se află în continuare în bilanțul financiar al grupului, dar cel mai probabil banii nu există în realitate.

 

Comercianții, principalii clienți ai grupului german, nu sunt prea siguri că își vor rmai recupera banii. 

O parte din sumele datorate sunt blocate într-un cont special. 

 

Banii proveniți din vânzări sunt plasați într-un cont special în timpul în care este așteptat transferul efectiv în beneficiul vânzătorului, tranzacție care intervine în mod normal cu o întârziere de una până la zece zile. 

 

În prezent, câteva sute de milioane de euro s-ar alla în acest cont spécial al Wirecard, sume de care comercianții riscă să fie privați în arma depunerii bilanțului de către grupul german.

 

Și particularii își pun întrebări.

 

În primul rând clienții germani ai Wirecard Bank AG, aflați în posesia unor carduri de credit ori de debit. 

 

În Germania, cardurile de tip Visa ori Mastecard nu sunt mereu acceptate iar grupul propune un serviciu « Prepaid Trio », un cont bancar german cu două carduri bancare, unul fiind arondat unei rețele bancare germane - Girocard. 

 

Clienții Wirecard Card Solutions Ltd, o filială din Marea Britanie au aflat cu stupoare că entitatea a fost plasată săptămâna trecută în interdicție de plată de către autoritatea financiară britanică.

 

Wirecard Card Solutions Ltd cu sediul la Newcastle este independentă de sora germană dar rolul ei este capital: ea asigură eliberarea de carduri pentru diverse societăți de technologie financiară care, permit, efectuarea de plăți online cu ajutorul telefonului mobil.

 

Pe 30 iunie, interdicția a fost ridicată.

 

Miza este importantă căci aceste societăți de fintech se află mai peste tot în lume. 

 

În 2018, investițiile în acest sector au atins 55,3 miliarde de dolari. 

 

Cel mai probabil, multe dintre ele vor falimenta odată cu acest scandal financiar.