Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este Jean Castex, noul premier al Franței

castex.jpg

Jean Castex, 55 de ani, este noul premier al Frantei
Jean Castex, 55 de ani, este noul premier al Frantei
Sursa imaginii: 
Ludovic MARIN / AFP

In urma demisiei din această dimineață a premierului Edouard Philippe și a echipei sale, președintele Emmanuel Macron a numit un nou șef al executivului francez. Jean Castex este noul premier al Franței, însărcinat să formeze o nouă echipă guvernamentală, echipă care va fi numită probabil la începutul săptămânii viitoare.

Coordonator naţional însărcinat cu delicata strategie de ieşire progresivă din carantina impusă francezilor în urma epidemiei de Covid-19, Jean Castex, 55 de ani, este un sarkozyst istoric, adică un om de dreapta, apropiat fostului şef de stat Nicolas Sarkozy. El a fost dealtfel reales recent, încă din primul tur de scrutin, primar al unei localități din Pirineenii francezi pe nume Prades unde candida sub eticheta Republicanilor.

Bun cunoscător al sectorului spitalicesc dar si al meandrelor administrative – Castex este un înalt funcționar, absolvent al ENA, celebra Scoala Națională de Admnistrație – noul premier este un om de teren și apropiat aleșilor francezi, două atuuri de care va avea nevoie Emmanuel Macron în următorii doi ani ai mandatului său.

Fostul președinte conservator Nicolas Sarkozy, cu care Emmanuel Macron întreține relații bune și cu care se consultă destul de des, i-ar fi sugerat succesorului său să-și schimbe premierul după alegerile locale. Aparent, actualul locatar de la Palatul Elysée i-a urmat sfatul, numindu-l premier pe cel care a fost în trecut … secretar general adjunct al președinției franceze sub Nicolas Sarkozy. Tot în mandatele fostului preşedinte de dreapta, Castex s-a ocupat de marile evenimente sportive, lucru care l-a propulsat déjà de trei ani să pregătească şi Jocurile olimpice de la Paris din 2024.

Intr-o scrisoare adresată acum câteva minute locuitorilor din Prades, localitatea pe care deci o administra, Castex spune, printre altele, că «realizează imensitatea sarcinii care îl aşteaptă» în fruntea guvernului.

Salutând «omul unei ieşiri din carantină reuşite», Palatul Elysée notează că «Jean Castex a fost chemat să intervină într-un moment critic al crizei sanitare. A ştiut să dialogheze într-un spirit de consens, va ştii deci să pună în practică reconstrucţiile evocate de şeful statului în cadrul noului drum pe care l-a definit pentru perioada următoare a mandalului prezidenţial» mai explică Palatul Elysée.

In fine, pe plan personal, Castex este tată a patru fete şi şi-a păstrat accentul tipic din sudul Franţei, zonă din care este originar.