
Special Paris
Franţa aşteaptă numirea noului guvern condus de Jean Castex
noul_premier_francez_jean_castex_pe_4_iulie_2020.jpeg

Potrivit anturajului prezidenţial, premierul va trebui să mai aştepte pentru a face declaraţia de politică generală. Cel mai probabil este preşedintele Emmanuel Macron cel care va vorbi primul, cu ocazia zilei naţionale de pe 14 iulie urmând ca premierul să susţină declaraţia sa câteva zile mai târziu.
Până una alta, fostul secretar general adjunct de la Palatul Elysée din mandatul lui Nicolas Sarkozy, Jean Castex şi-a început mandatul printr-o vizită surpriză duminică seara la sediul poliţiei dintr-o localitate aflată în regiunea pariziană - La Courneuve în Seine-Saint-Denis. El a ţinut să asigure forţele de ordine de susţinerea sa şi a întregului guvern, într-un moment de polemică asupra violenţelor poliţiste.
Preşedintele Emmanuel Macron a precizat duminică faptul că noul guvern va trebui să se ocupe de economie, ecologie şi de reformarea sistemului de protecţie socială.
Preşedintele este decis să accelereze toate şantierele pentru a putea decide cum va răspunde problemelor născute pe fondul crizei sanitare.
Noul premier a anunţat că doreşte să întocmească o nouă agendă socială şi să se uite peste dosarul exploziv al reformei pensiilor.
Philippe Martinez, şeful sindicatului CGT, declara duminică faptul că toate sindicatele sunt de acord în acest moment că reforma pensiilor nu este un subiect prioritar dat fiind că se anunţă un şomaj important în lunile următoare: "Prima urgenţă sunt serviciile publice şi sistemul de sănătate iar chestiunea principală, aşa după cum s-a exprimat şi preşedintele Emmanuel Macron sunt salariile acestor angajaţi. Trebuie găsită o soluţie. Apoi, dacă vrem să încurajăm consumul va trebui să rezolvăm chestiunea salariilor. Apoi, o altă urgenţă sunt tinerii. Somajul a scăzut dar primele victime ale crizei sanitare sunt tinerii şi persoanele ce nu aveau un contract definitiv de muncă. Ïn acest moment 300.000 de astfel de salariaţi sunt în şomaj."
Pe săptămâna viitoare a fost amânată discuţia privitoare la salariile personalului din sănătate. Odată cu ridicarea carantinei, sute de salariaţi din sistemul de sănătate au protestat în stradă faţă de salariile mici, lipsa materialelor sanitare iar mulţi vorbesc despre colapsul întregului sistem medical. Vechiul guvern anunţase suma de şapte miliarde de euro pentru a acoperi creşterea de salarii.
Confederaţia societăţilor mici şi mijlocii ceruse încă din iunie un plan naţional de relansare a economiei puternic afectate de pandemia de coronavirus. 110 propuneri concrete au fost prezentate de Confederaţie pentru a putea fi ajutaţi salariaţii independenţi, artizanii, comercianţii şi alte categorii salariale.
Aşadar, prioritatea noului guvern este relansarea economiei. Dar care este situaţia economiei franceze în contextul extrem de dificil al crizei sanitare cauzate de coronavirus?
Consumul intern a repornit uşor.
Dar, comenzile externe sunt aproape inexistente pe fondul problemelor logistice internaţionale – lipsa transportului aerian internaţional, spre exemplu, dar şi a situaţiei economiei globale – factori ce încetinesc comerţul exterior şi care penalizează de altfel statele ce sunt puternic orientate către exterior.
Până la finele anului Produsul Intern Brut va înregistra un minus de 10% după cum a confirmat în week-end guvernatorul Băncii Franţei.
Deficitul va fi de 250 de miliarde de euro la finele anului, de 5 ori mai mult decât nivelul preconizat înainte să înceapă criza sanitară.
Somajul va urca la 11 % în rândul populaţiei active, un nivel nemaiînregistrat în Franţa. Ultima dată când Franţa a înregistrat un nivel record al şomajului - de 10,8 % - a fost în 1994.
Iar între 700.000 şi 900.000 de tineri se vor trezi, în septembrie, cu uşile trântite în nas de societăţi, de stat ori private, care îşi vor suspenda sine die angajările.
Emmanuel Macron a anunţat deja că va trebui să ne pregătim pentru toamnă când sunt aşteptate o serie de falimente şi de disponibilizări.
Analiştii sunt de părere că noul guvern va trebui să ajute persoanele aflate în şomaj parţial dar şi societăţile. Altfel, va fi puternic destabilizată economía franceză.
Aşadar, sarcina pe care o are Jean Castex, premierul pe care preşedintele Emmanuel Macron l-a ales pentru a- şi încheia mandatul este de a redresa Franţa şi de a evita ca ea să se fractureze şi mai mult.