Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul guvern Jean Castex a fost anunţat

premierul_frantei_jean_castex_pe_5_iulie_2020.jpeg

Premierul Frantei, Jean Castex, pe 5 iulie 2020.
Premierul Frantei, Jean Castex, pe 5 iulie 2020.
Image source: 
AFP/Thomas Coex

Franţa are un nou guvern. Noua echipă este condusă de Jean Castex iar priorităţile sunt majore: găsirea unei ieşiri din criza sanitară, atenuarea crizei economice, relansarea negocierilor cu sindícatele asupra reformei pensiilor. Este al treilea guvern din mandatul preşedintelui Emmanuel Macron dar primul pentru Jean Castex. Diferenţa este că de la începutul mandatului președintelui Macron, acum trei ani, premierul Philippe a fost menținut în post la fiecare remaniere dar 17 miniștri au plecat din echipele sale succesive.

Noul guvern francez are 16 miniştri şi 15 miniştri-delegaţi.

Gérald Darmanin este noul Ministru de Interne, în locul lui Christophe Castaner. Fostul ministru al Conturilor Publice Gérald Darmanin preia portofoliul Internelor într-un moment în care justiţia a decis reluarea investigaţiilor existente pe numele lui, privind acuzaţiile de viol, hărţuire sexuală şi abuz de încredere, fapte pe care le-ar fi comis în 2009.

Jean-Yves Le Drian îşi menţine portofoliul la Externe iar Florence Parly rămâne la conducerea Ministerului Armatelor.

Deputata Barbara Pompili a fost numită la şefia Ministerului pentru Tranziţie Ecologică în locul lui Elisabeth Borne care preia portofoliul Muncii. După cei trei ani la şefia Ministerului Muncii, Muriel Pénicaud îi lasă şantierele cele mai grele, în plan social , în condiţiile în care se aşteaptă ca şomajul să explodeze în lunile următoare.

Olivier Véran rămâne Ministru al Sănătăţii.

Avocatul Eric Dupond-Moretti va conduce Ministerul Justiţiei.

Pentru a se putea ocupa de relansarea economiei, ministrul Bruno Le Maire nu a fost schimbat din funcţie. Economia este primul mare şantier al noului cabinet.

La ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului se află Jean-Michel Blanquer. În acest caz, există o modificare importantă însă. Ministerul său înglobează şi pe cel al Sporturilor în condiţiile în care ne aflăm cu patru ani înainte de Jocurile Olimpice organizate la Paris.

Iar din rangul de ministru, Roxana Mărăcineanu devine ministru-delegat, cu o mai mică marjă de manevră, scrie, cu regret, Le Monde.

La Ministerul Agriculturii a fost numit Julien Denormandie.

Frédérique Vidal rămâne ministru al Invăţământului Superior, Cercetare şi Inovaţie.

Amélie de Montchalin este ministru pentru Funcţia Publică.

Sébastien Lecornu va conduce Ministerul pentru Teritoriile franceze de peste mări.  

Jacqueline Gourault a fost numită ministru pentru Coeziunea Teritoriilor.  

Elisabeth Moreno a fost numită ministru delegat pentru egalitatea între femei şi bărbaţi.

Fostul ministru al Culturii, Franck Riester a fost numit ministru delegat pentru Comerţ exterior iar Roselyne Bachelot va conduce portofoliul Culturii.

Fost ministru al Sănătăţii dar şi al Solidarităţii şi Coeziunii Sociale în mandatul lui Nicolas Sarkozy, Roselyne Bachelot este o pasionată de operă foarte cunoscută în Franţa căci a semnat numeroase cronici pentru televiziunile franceze. După o absenţă de opt ani din peisajul politic, Roselyne Bachelot revine la 73 de ani la putere. Momentul este foarte important căci artiştii au tot atenţionat, odată cu ridicarea carantinei, că lumea politică a uitat să se preocupe şi de ei, în timp ce miliarde de eruo au fost alocaţi brusc către sectoarele importante dar mai nimic nu a fost canalizat către susţinerea culturii.

De abia la începutul lui iulie fostul ministru al Culturii anunţa cifra de 5 miliarde de euro pentru a ajuta un sector puternic afectat de criza sanitară, cel al artelor.

Un studiu arată că pierderea cauzată de coronavirus acestui sector se ridică la 22 de miliarde de euros pentru întreg anul 2020. Iar potrivit acestei analize, domeniul spectacolului pierde peste 70% din cifra de afaceri anuală. Doar muzeul Louvre, care numai ce şi-a deschis porţile pentru vizitatori, invocă suma de 40 de milioane de euro drept pierderi. Iar Opera franceză, dotată cu un buget anual de 225 de milioane de euro,  riscă să nu îşi mai deschidă porţile în acest an deci pierderile sunt imense şi aici.

Noul cabinet are o sarcina deloc uşoară – de a redresa Franţa după pierderile înregistrate în toate domeniile odată cu apariţia pandemiei de coronavírus. 

Marc Fesneau este ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

Gabriel Attal, până acum secretar de stat pe lângă Ministerul Educaţiei Naţionale şi a Tineretului o înlocuieşte pe Sibeth Ndiaye în postul de purtător de cuvânt al guvernului.