Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sportul francez îşi pune speranţele în noul premier

jean_castex_noul_prim-ministru_a_detinut_un_loc_important_in_instantele_sportului_francez.jpg

Jean Castex, noul prim-ministru, a detinut un loc important în instantele sportului francez.
Jean Castex, noul prim-ministru, a detinut un loc important în instantele sportului francez.
Sursa imaginii: 
Gonzalo Fuentes/Reuters

Remanierea guvernamentală franceză o vizează şi pe Roxana Mărăcineanu. Ea a fost numită ministru delegat pentru Sport în ministerul Armatelor. Rămâne astfel fără ministerul Sportului care dispare de tot, de altfel. El este încorporat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Tineretului şi Sportului. Sportul francez speră acum să fie susţinut chiar de premier, un bun cunoscător al sportului din Franţa.

Publicaţia Le Monde observă că la doar 4 ani de Jocurile Olimpice pe care le organizează Franţa, mişcarea sportivă îşi pierde ministerul în timp ce noul premier Jean Castex ocupa până la numirea sa la conducerea Executivului, şefia Agenţiei Naţionale pentru Sport şi coordona delegaţia interministerială pentru Jocurile Olimpice.

Sportul este integrat într-un al minister – cel al Educaţiei Naţionale, Tineretului şi Sportului – sub conducerea lui Jean-Michel Blanquer, care, era până acum doar ministru al Educaţiei Naţionale.

Iar din rangul de ministru, Roxana Mărăcineanu devine ministru-delegat, cu o mai mică marjă de manevră, observă cu regret Le Monde.

Despre posibila integrare a ministerului Sporturilor în cel al Educaţiei Naţionale vorbise deja preşedintele Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv, Denis Masseglia când, în octombrie 2019 a fost creată Inspecţia generală pentru Educaţie, Sport şi Cercetare.

Triplul campion olimpic la canoe, Tony Estanguet, preşedintele Comitetului pentru Organizarea Jocurilor Olimpice 2024 a salutat angajamentul cu care a lucrat Jean Castex.

 

 

 

Amator de rugbi, Jean Castex va trebui să includă în priorităţile noului guvern şi Jocurile Olimpice Paris 2024 şi sportul în general, notează presa franceză.

Are ambiţia de a face din Franţa o naţiune sportivă iar astfel ne putem gândi că sportul va face parte din preocupările viitorului guvern, remarcă Denis Masseglia, pentru publicaţia L’Équipe.

Tony Estanguet declară şi el pentru L’Équipe că speră ca viitorul delegat interministerial pentru Jocurile Olimpice să aibă capacitatea lui Jean Castex de «a alinia planetele».