Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa preconizează o ripostă în chestiunea Hong-Kong-ului, în coordonare cu UE

w980-p16x9-hong-kong-manifestation-loi-securite_0.jpg

Manifestaţie la Hong Kong împotriva noii legi de securitate naţională, 1 iulie 2020
Manifestaţie la Hong Kong împotriva noii legi de securitate naţională, 1 iulie 2020
Image source: 
DALE DE LA REY / AFP

China adresează o punere în gardă Franţei după ce ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a criticat suprimarea statutului special pe care îl avea provincia chineză Hong Kong. Din punctul de vedere al autorităţilor chineze ceea ce se întîmplă la Hong Kong ţine de „afacerile interne” ale Chinei.

Pînă acum Uniunea Europeană s-a arătat prudentă în privinţa acestui dosar, mai precis în privinţa faptului că regimul de la Beijing a suprimat de facto statutul de autonomie al provinciei Hong Kong unde principiile democratice ar fi trebuit să fie menţinute pînă în 2047.

Statele Unite au ameninţat China cu represalii şi au revocat statutul comercial preferenţial acordat Hong-Kong-ului.

Marea Britanie a anunţat că va facilita accesul la cetăţenie britanică pentru locuitorii Hong-Kong-ului, fostă colonie britanică.

Dintre ţările membre ale Uniunii Europene, pentru moment Franţa se arată cea mai critică faţă de adoptarea, de către Beijing, a unei aşa-numite „legi de securitate naţională” care paralizează practic libertatea de expresie la Hong Kong.

Seful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian s-a exprimat miercuri 8 iulie în faţa Comisiei pentru afacerile externe a Senatului şi a subliniat că Franţa nu va rămîne inactivă în chestiunea Hong-Kong-ului.  „Preconizăm măsuri pe care le vom anunţa la momentul potrivit. Asistăm efectiv la o ruptură în raport cu legea fundamentală din 1997 în virtutea căreia era promulgat principiul o ţară, două sisteme” a declarat Jean-Yves Le Drian. 

El a mai dat de înţeles că măsurile împotriva Chinei vor fi anunţate după o coordonare cu celelalte ţări europene. Subiectul va figura fără îndoială pe agenda discuţiilor la întîlnirea de la Bruxelles de luni 13 iulie dintre miniştrii de externe ai Uniunii Europene.