Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: raport senatorial privind propagarea islamului politic

w980-p16x9-couv_territoires_conquis_islamisme_ok_rougier_0.jpg

Averstismentele privind salafismul sunt numeroase în Franţa, de exemplu această culegere de studii coordonată de Bernard Rougier
Averstismentele privind salafismul sunt numeroase în Franţa, de exemplu această culegere de studii coordonată de Bernard Rougier
Sursa imaginii: 
Edition Presse Universitaire de France

Potrivit unui raport senatorial, islamul radical este în ofensivă în Franţa, în toate regiunile. Realizat la iniţiativa partidului de dreapta Republicanii, raportul avansează un număr de propuneri pentru combaterea unui fenomen care devine secesionist în sînul Republicii franceze.

Dacă nu sunt luate măsuri acum, peste cîţiva ani numeroase cartiere şi părţi întregi din teritoriul francez vor ieşi din sfera Republicii, se arată în raport. Islamiştii radicali recurg la o strategie abilă: ei se declară în primul rînd neviolenţi. Salafiştii, de exemplu, al căror număr este evaluat la 40 000, şi Fraţii musulmani, în jur de 50 000, predică intens fără să incite la luptă sau la răsturnarea puterii, ci doar la respectarea strictă a unor reguli dictate de Coran. Preceptele lor de bază sunt însă o negaţie a valorilor republicane şi a valorilor occidentale în general legate de egalitate, de libertatea de a critica, de laicitate ca spaţiu echidistant faţă de toate religiile, şi aşa mai departe. Îndoctrinarea se face în moschei, dar şi în centre sportive, în cadrul diverselor asociaţii (unde deseori cei care nu sunt musulmani nu sunt bineveniţi), prin librării specializate în literatură islamistă…

Printre măsurile preconizate în raportul senatorial se numără interdicţia de a predica în Franţa pentru ideologii Frăţiei musulmane, închiderea locurilor unde sunt difuzate discursuri discriminatoare sau care incită la ură, semnarea unor noi convenţii cu ţările care furnizează imami Franţei.

Noul ministru de interne, Gérald Darmanan, se arată foarte decis să combată islamul radical în Franţa. El a declarat de altfel că islamul politic este un „duşman de moarte al Franţei” şi că sub toate formele trebuie combătut comunitarismul.

Preşedintele Emmanuel Macron, înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, în februarie anul acesta, a anunţat deja unele măsuri împotriva „separatismului islamist” şi în vederea frînării influenţelor străine asupra islamului în Franţa. Epidmia de coronavirus a ocultat însă circulaţia virusului islamist pe teritoriul francez şi i-a chiar facilitat puterea de propagare.

Numeroşi observatori specializaţi spun că imamii radicali precum şi idologii salafişti şi ai Frăţiei musulmane vor să aplice în Franţa metode pe care le-au aplicat în ţările magrebului în urmă cu trei decenii. Mai precis ei vor să ia sub control populaţia de origine musulmană pentru a crea un califat (altfel spus un „regat al lui Allah pe pămînt”).

În faţa acestei redutabile ofensive Occidentul este uneori naiv, alteori timorat. Islamiştii radicali mînuiesc cu abilitate arsenalul lingvistic al democraţiei. Ei aplică imediat eticheta de „islamofob” oricui formulează cea mai mică critică în raport cu lumea musulmană, cu Coranul sau cu unele tradiţii ale lumii arabo-musulmane. Pentru contracararea islamului radical Occidentalii au nevoie de mult curaj, pe lîngă abilitate, ceea ce n-au avut pînă acum.