Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron cere Israelului să renunţe la proiectul de anexare a teritoriilor palestiniene

natiunile_unite_au_postat_un_tweet_in_care_atentioneaza_ca_anexarea_este_ilegala_si_ca_poate_avea_un_impact_dezastruos_pentru_cei_ce_locuiesc_in_regiune.jpg

Natiunile Unite au postat un tweet în care atentioneaza ca anexarea este ilegala si ca poate avea un impact dezastruos pentru cei ce locuiesc în regiune.
Natiunile Unite au postat un tweet în care atentioneaza ca anexarea este ilegala si ca poate avea un impact dezastruos pentru cei ce locuiesc în regiune.
Image source: 
@UNHumanRights

Preşedintele Franţei a subliniat că o eventuală anexare contravine dreptului internaţional şi împiedică stabilirea unei păci durabile între israelieni şi palestinieni.

O eventuală anexare ar compromite posibilitatea găsirii unei soluţii cu două state, a atenţionat şeful Palatului Elysée.

Potrivit acordului încheiat de Benyamin Netanyahu şi fostul său rival, Benny Gantz, guvernul lor de uniune naţională poate decide aplicarea unui « plan de pace american » pentru Orientul Apropiat.

Parisul mai avertizase că se opune anexării şi la finele lui iunie atenţionând că o astfel de măsură va afecta relaţia cu Uniunea Europeană.

Anunțat la sfârșitul lui ianuarie la Washington, planul american prevedea anexarea văii Iordanului din Cisiordania și a coloniilor de aici,  ocupate de Israel din 1967.

Recent, Michelle Bachelet, Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului a denunţat ilegalitatea proiectului israelian de anexare a Cisiordaniei.

“Anexarea este ilegală. Punct final”, a precizat responsabila pentru drepturile omului cerând cu insistenţă Israelului să ţină cont de toţi cei care avertizează să nu se recurgă la această cale periculoasă.

Orice anexare, că este vorba de 30% ori de 5% a Cisiordaniei, este ilegală, a subliniat responsabila adăgând că Israelul încă poate reveni asupra deciziei.

Ea notează că palestinienii vor fi forţaţi să părăsească această zonă, la fel şi comunităţi întregi ce trăiesc aici.

Cât despre palestinienii ce trăiesc în afara eventualelor zonelor anexate, dacă planul va fi pus în aplicare, ei riscă să nu mai aibă acces la resursele naturale ori la terenuri agricole, va fi restricţionată libertatea de mişcare şi la fel de bine  va fi limitat accesul la educaţie şi la sănătate.

De partea sa, premierul Netanyahu a indicat că acţionează potrivit dreptului internaţional şi că toat eforturile depuse timp de 53 de ani au reprezentat un eşec şi că un nou efort ar însema un nou eşec.