Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


14 iulie în Franţa: Tradiţionala defilare de pe Champs Élysées nu va avea loc în formula obişnuită

la_paris_ceremonia_de_14_iulie_se_va_derula_in_2020_pe_o_suprafata_de_85_hectare_in_place_de_la_concorde_si_nu_pe_celebrul_bulevard_champs_elysees_asa_cum_se_obisnuiteste.jpg

La Paris, ceremonia de 14 iulie se va derula în 2020 pe o suprafata de 8,5 hectare, în Place de la Concorde si nu pe celebrul bulevard Champs Elysées asa cum se obisnuiteste.
La Paris, ceremonia de 14 iulie se va derula în 2020 pe o suprafata de 8,5 hectare, în Place de la Concorde si nu pe celebrul bulevard Champs Elysées asa cum se obisnuiteste.
Sursa imaginii: 
GERARD JULIEN / AFP

La Paris, ceremonia militară de 14 iulie va avea loc într-un format redus în acest an, doar în Place de la Concorde. Un omagiu va fi adus personalului medical, foarte implicat în această perioadă de pandemie de coronavirus. Ceremonia va putea fi urmarita doar la televizor, accesul publicului este interzis. 30.000 de persoane au murit în Franţa din cauza coronavirusului, în spitale se află în continuare internaţi peste 7.000 de pacienţi, dintre care 500 sunt în reanimare.

1 .400 de reprezentanţi medicali şi ai societăţii civile se vor afla în tribune, după cum a anunţat Palatul Elysée, administraţia prezidenţială fiind cea care găzduieşte an de an această paradă naţională.

Criza sanitară o cere: pentru a putea fi asigurată o distanţă fizică, ceremonia se va derula cu un număr redus de participanţi.

Sunt invitate familiile medicilor şi a îngrijitorilor care şi-au pierdut viaţa în timpul epidemiei, asistenţi medicali din toate regiunile, precum şi personalul care a lucrat în timpul carantinei – profesori, casieri, angajaţi ai pompelor funebre, poliţişti, jandarmi, militari, agricultori, personal ce a fabricat teste de depistare a coronavirusului ori măşti de protecţie.

Franţa va mulţumi de asemenea celor patru ţări care au îngrijit 160 de bolnavi francezi de coronavirus. Astfel că au fost invitaţi la ceremonia de 14 iulie miniştrii sănătăţii din Germania, Elveţia, Austria şi Luxemburg.

Din cauza numărului mare de bolnavi, Franţa a fost nevoită să apeleze la un ajutor extern – mai mulţi bolnavi au beneficiat de îngrijiri medicale în spitale din aceste patru state.

În semn de solidaritate, Luxemburg a achitat transferul pe cale aeriană pentru cinci pacienţi ce au fost transportaţi din Franţa către unităţi luxemburgheze.

În timp ce spitale din estul Franţei erau arhipline cu bolnavi de Covid-19, Luxemburg s-a oferit să preia din pacienţi pentru a-i îngriji.

Acum, la paradă îngrijitorii nu vor defila dar ceremonia va cuprinde un omagiu adus profesioniştilor din sănătate.

Nu vor fi blindate şi nici trupe care să coboare pe Champs-Elysées anul acesta. În schimb, la fel ca în fiecare an, 50 de avioane şi 20 de elicoptere vor traversa cerul.

La eveniment participă, de obicei, un număr important de francezi şi de turişti străini veniţi să vadă acest spectacol. Si tot în mod normal 4.000 de militari defilează de-a lungul acestui celebru bulevard parizian dar, de data aceasta, evenimentul nu va fi deschis publicului. Micuţa ceremonie va putea fi urmărită din fololiu, de acasă, căci ea va fi transmisă în direct la televizor.

În ţară, situaţia diferă de la un oraş la altul. Multe prefecturi au decis să nu celebreze prin evenimente publice ziua naţională. Este vorba de localităţi în care se înregistrează multe cazuri de îmbonăviri cu coronavirus.

La Nisa, un omagiu va fi adus celor care au murit în atentatul din 2016. Anul acesta, pe fondul crizei sanitare, doar familiile celor care au murit în atacul cu camion produs pe Promenade des Anglais vor putea fi prezente la ceremonie. Au trecut patru ani de la atentatul de pe 14 iulie în care au murit 86 de oameni iar peste 400 au fost răniţi. Un român şi-a pierdut viaţa aici.

La Paris, focul de artificii va fi lansat, la fel ca în fiecare an, de la Tour Eiffel, dar fără public.

La Lyon, primăria a pregătit un foc de artificii care va fi tras în înălţime pentru ca un maximum de persoane să îl poată vedea, direct de la casele lor.

Alte primării vor difuza concerte transmise în direct pe pagina de internet a primăriilor.