Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19 Franţa: În aeroporturi vor fi testaţi călătorii ce vin din ţările cu multe îmbolnăviri

ghisee_de_imbarcare_la_aeroportul_orly_de_langa_paris_24_iunie_2020.jpg

Ghisee de îmbarcare la Aeroportul Orly de lânga Paris, 24 iunie 2020.
Ghisee de îmbarcare la Aeroportul Orly de lânga Paris, 24 iunie 2020.
Sursa imaginii: 
STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Franţa a depăşit pragul simbolic de 30.000 de morţi de Covid-19 şi se observă o uşoară creştere a numărului de persoane infectate cu acest vírus. În continuare uşor peste 7.000 de persoane sunt spitalizate cu o infecţie Covid-19 dintre care 500 sunt în reanimare.

Mai mulţi medici, cercetători dar şi membri ai opoziţiei au cerut introducerea obligativităţii purtării unei măşti de protecţie pentru a se limita răspândirea coronavirusului. “Mascaţi dar în libertate” este titlul apelului lansat de aceştia, pornind şi de la ceea ce se întâmplă în alte ţări în care populaţia protestează în stradă pentru a bloca impunerea unei noi carantine, pe fondul numărului crescut de noi cazuri de coronavírus.

Autorităţile franceze cer la rândul lor ca populaţia să fie conştientă că trebuie să îl protejeze pe cel de lângă şi să poarte o masca, la fel să utilizeze cât mai des un gel pentru a se dezinfecta. Apeluri la respectarea gesturilor minime au fost lansate peste tot în Franţa, chiar şi de primari fiind o perioadă de vacanţă iar după întreaga perioadă de carantină lumea vrea să se bucure de vacanţa de vară.

Executivul francez ia în calcul această posibilitate, de a obliga populaţia să poarte în spaţiile publice închise, masca de protecţie pentru a  împiedica astfel transmiterea coronavirusului.

La rândul său, ministrul Olivier Véran «recomandă cu căldură ca masca să fie purtată în toate spaţiile publice».

Primarul din Nisa, Christian Estrosi cere guvernului să introducă această obligativitate în toate spaţiile publice, în interior cât şi în exterior.

În zilele ce vin vor fi extinse zonele în care vor fi făcute testele de depistare a bolnavilor de coronavirus, explică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal care dă exemplul aeroporturilor: « Testele vor fi făcute cu precădere călătorilor ce vin din state în care se înregistrează un număr mare de îmbolnăviri. Iar călătorii care provin din ţări în care nu s-a semnalat un număr suplimentar de cazuri, nu mai multe decât în Franţa, nu vor fi testaţi dar vor trebui să respecte gesturile minime pentru a împiedica răspândirea virusului. Vom putea face 2.000 de teste pe zi. Cei care au făcut testul în ţara de origine nu vor reface testul dar vor trebui să prezinte dovada că au făcut testul.»

De la începutul epidemiei, peste 105.000 persoane au fost spitalizate, 18.500 în reanimare iar 78.000 au fost externate şi s-au putut întoarce acasă.

Numărul de bolnavi aflaţi în reanimare scade. Un bolnav contaminează în medie mai mult de o persoană.

Vestea bună este că în acest week-end s-a jucat primul meci de fotbal cu public, de când s-a ridicat carantina iar Franţa a ieşit, de sâmbătă din starea de urgenţă sanitară.

Paris SG s-a impus  9 la 0 în faţa echipei din Le Havre un meci amical jucat în prezenţa a 5.000 de spectatori, numărul maxim de spactatori autorizat pe un stadion de Guvern, în acest moment, din cauza pandemiei de coronavirus.

Un eveniment calificat drept “ o reîntoarcere treptată la viaţa noarmală, atât pentru jucători cât şi pentru suporteri”, după cum s-a exprimat ministrul delegat al Sportului, Roxana Mărăcineanu.