
Special Paris
14 iulie: De ziua naţională Franţa mulţumeşte personalului medical aflat în prima linie în timpul carantinei
o_femeie_poarta_o_masca_traversand_in_fata_operei_bastille_din_paris_cladire_pe_care_pot_fi_vazute_portretele_îngrijitorilor_ce_s-au_ocupat_de_pacientii_cu_covid-19_in_timpul_pandemiei_10_iulie_2020.jpg

Tema din 2020 este “o naţiune angajată, unită şi solidară”. Ceremonia va fi prezidetă de şeful statului, Emmanuel Macron şi va fi un omagiu adus militarilor implicaţi în operaţiunea Résilience, operaţiune lansată pe 25 martie în Franţa şi prin care militarii au ajutat autorităţile în timpul carantinei impuse populaţiei.
În cadrul acestei operaţiuni, forţele armate au fost puse la dispoziţia unităţilor medicale. Spre exemplu a fost construit un spital militar mobil unde au fost îngrijiţi bolnavi cu coronavirus şi tot armata s-a ocupat de transferul pe cale aeriană, cu ajutorul unor elicopetere militare, a unor pacienţi bolnavi cu coronavirus.
Astfel că, în cadrul defilării aeriene de ziua naţională vor putea fi văzute două aparate ce au fost frecvent utilizate în timpul carantinei pentru transferul pacienţilor, alături de alte 20 de elicoptere şi aproximativ 50 de avioane.
1 .400 de reprezentanţi medicali şi ai societăţii civile se vor afla în tribune. Criza sanitară o cere: pentru a putea fi asigurată o distanţă fizică, ceremonia se va derula cu un număr redus de participanţi.
Sunt invitate familiile medicilor şi a îngrijitorilor care şi-au pierdut viaţa în timpul epidemiei, asistenţi medicali din toate regiunile, precum şi personalul care a lucrat în timpul carantinei – profesori, casieri, angajaţi ai pompelor funebre, poliţişti, jandarmi, agricultori, personal ce a fabricat teste de depistare a coronavirusului ori măşti de protecţie.
Aşadar nu vor fi în acest an nici blindate şi nici militari care să traverseze pe jos celebrul bulevard parizian.
Patru state europene vor fi reprezentate – Germania, Elveţia, Austria şi Luxemburg. Emmanuel Macron doreşte să le mulţumească astfel pentru că au îngrijit 160 de pacienţi francezi într-un moment în care spitalele din estul Franţei erau saturate.
Această ediţie va fi şi un omagiu pentru generalul Charles de Gaulle. Este un triplu eveniment marcat – 130 de ani de la naşterea sa, 50 de ani de la moartea sa şi 80 de ani de la apelul lansat pe 18 iunie 1940.
Este vorba de faimosul discurs al generalului Charles de Gaulle, conducătorul Forțelor Franceze Libere. Apelul a pus bazele organizării Rezistenței Franceze împotriva ocupației Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
De Gaulle s-a adresat poporului francez din Londra, după înfrângerea Franței. El a declarat că războiul nu s-a terminat pentru Franța și, în consecință, cerea organizarea luptei de rezistență. Discursul este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante din istoria Franței.
În deschiderea festivităţilor, celebra Patrulă a Franţei va traversa cerul lăsând în urmă culorile steagului francez.
Serviciul de Sănătate al Armatei va fi şi el omagiat. Serviciul a avut în îngrijire 3% din bolnavii de coronavirus, în perioada carantinei.
Ïn aceeaşi perioadă, militarii s-au ocupat de transportul măştilor, şi a echipamentelor de protecţie destinat medicilor şi pentru întreg personalul spitalicesc.
Tot Patrula Franţei va încheia ceremonia ce va dura 1h15, cu 30 de minute mai puţin decât în mod normal.