Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron doreşte purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile închise

presedintele_emmanuel_macron_cu_ocazia_ceremoniei_militare_de_14_iulie.jpeg

Presedintele Emmanuel Macron cu ocazia ceremoniei militare de 14 iulie.
Presedintele Emmanuel Macron cu ocazia ceremoniei militare de 14 iulie.
Sursa imaginii: 
Reuters

Mii de persoane au manifestat marţi în Paris la apelul mai multor centrale sindicale pentru a cere dotarea spitalelor. Sute de paturi de spitale au fost desfiinţate de la începutul mandatului lui Emmanuel Macron iar unităţi întregi au fost închise. Ïntre timp a izbucnit pandemia de coronavirus iar personalul medical s-a regăsit într-o situaţie deloc uşoară – mult redus ca număr, cu foarte mulţi pacienţi şi foarte puţine paturi, echipament medical lipsă. Între timp, preşedintele Emmanuel Macron declară într-un interviu televizat, acordat cu ocazia zilei naţionale  Franţa ar trebui să introducă obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise pentru a eradica epidemia de coronavirus, care, dă semne uşoare că revine.

Pandemia ne-a arătat că aveam nevoie de paturi iar noi nu le-am avut, se plânge unul dintre protestatari, infirmier.  Acesta susţine că de la finele lui aprilie în spitalul în care lucrează nu mai sunt măşti de protecţie disponibile şi este nevoit să lucreze fără.

Potrivit unui acord semnat luni, personalul medical – cu excepţia medicilor, a primit o mărire de salariu, în valoare de 180 de euro net lunar.  Angajaţii ceruseră însă 300 de euro în plus la salariu.

Manifestanţii au plecat din Place de la République şi s-au oprit în Place de la Bastille – loc atât de simbolic pentru ziua de 14 iulie. Forţele de ordine au intervenit de mai multe ori pe drum, cu gaze lacrimogene, pentru a diminua numărul protestatarilor.

Marţi, trei sindicate ale personalului medical au acceptat planul guvernamental în valoare de 7 miliarde de euro destinat susţinerii acestui sector extrem de necesar în aceste momente de criză sanitară.

Cu câteva ore mai devreme, preşedintele şi Franţa întreagă a dat onorul, în cadrul ceremoniei militare de 14 iulie, tocmai acestui personal medical şi tuturor celor care au fost în prima linie în timpul carantinei.

Într-un interviu televizat acordat cu ocazia zilei naţionale, preşedintele Emmanuel Macron a precizat că în cazul în care va exista un al doilea val de pandemie, Franţa este pregătită să intervină :

"Suntem pregătiţi. Totul a fost pregătit sub autoritatea primului-ministru, a ministrului Sănătăţii şi a tuturor ministerelor de resort pentru a avea stocurile necesare în cantităţile necesare. Pentru că am observat de ce am avut nevoie. Am consumat de zece ori mai mult decât preconizasem. Dar acum, ştim cât şi ce consumam – măşti, aparate pentru respirat, medicamente. Apoi, avem organizarea necesară direct în teren care ne va ajuta să facem faţă unei reveniri a pandemiei.”

În altă ordine de idei, Franţa ar trebui să introducă obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise pentru a eradica epidemia de coronavirus, care, dă semne uşoare că revine, mai declară preşedintele Emmanuel Macron în interviul televizat, acordat cu ocazia zilei naţionale.

Preşedintele Emmanuel Macron a evocat data de 1 august ca dată de intrare în vigoare a acestei măsuri, dacă guvernul se va pronunţa în acest sens şi în funcţie de situaţia epidemiologică:

"Putem să prevenim să nu ne înbolnăvim adoptând gesturile “barieră” împotriva virusului – purtatul unei măşti de protecţie, păstrarea unei distanţe fizice faţă de oamenii cu care intrăm în contact şi utilizarea unui gel dezinfectant. Trebuie să continuăm să aplicăm aceste gesturi. Am cerut guvernului să reglementeze situaţia. Doresc ca purtatul măştii să devină obligatoriu în toate spaţiile publice închise. Recomand tututor să poarte o mască în spaţiul public şi cu atât mai mult când sunt în spaţii închise. Iar de la 1 august, şi în funcţie de situaţia epidemiologică, ele vor deveni obligatorii peste tot".

Seful Palatului Elysée subliniază că de la începutul pandemiei 30.000 de persoane au murit în Franţa de coronavirus. Autorităţile sanitare au cerut recent introducerea acestei obligativităţi – purtarea măştilor pentru a fi evitată transmisia virusului.

Premierul Jean Castex afirma recent că ia în calcul această ipoteză.

În acest moment, masca de protecţie este obligatorie în transportul în comun, în magazine, muzee şi este recomandată în gări ori alte spaţii semideschise.

Trebuie să ducem o muncă de prevenire şi să ne pregătim în cazul în care va exista un al doilea val, a explicat preşedintele.

În martie, specialiştii din sănătate au plecat goi la război, după cum s-au exprimat, căci lipseau stocurile de măşti ori echipamentul de protecţie la fel şi aparatele pentru respirat pe secţiile de Terapie Intensivă

Întrebat dacă Franţa ar trebui să primească prioritar un eventual vaccin dacă va fi descoperit de grupul farmaceutic francez Sanofi, preşedintele afirmă că Franţa va fi servită printre primele state dar va refuza, dacă va fi cazul, să impună o eventuală prioritate «absolută», catalogând «absurd» un eventual « naţionalism sanitar ».