Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa : Premierul anunţă în primul discurs politic noi sume pentru susţinerea economiei

presedintele_emmanuel_macron_si_premierul_jean_castex_in_place_de_la_concorde_paris_14_iulie_2020.jpg

Presedintele Emmanuel Macron si premierul Jean Castex în Place de la Concorde, Paris, 14 iulie 2020.
Presedintele Emmanuel Macron si premierul Jean Castex în Place de la Concorde, Paris, 14 iulie 2020.
Image source: 
© Reuters

Guvernul francez va consacra 40 de miliarde de euro pentru a reconstrui industria, în cadrul unui plan de relansare economică anunţat de premierul Jean Castex. Seful Executivului a prezentat în Adunarea Naţională primul discurs politic, la 12 zile după ce a preluat acest portofoliu. Premierul promite că nu va trece la o creştere a impozitelor pentru a susţine planul de redresare economică şi industrială.

Premierul Jean Castex şi-a începutul discursul amintind parlamentarilor că nu mai sunt decât 600 de zile până la sfârşitul actualului mandat prezidenţial: "Avem 600 de zile înaintea noastră. 600 de zile pentru a proteja francezii, locurile lor de muncă şi puterea de cumpărare în acest moment de criză economică şi sanitară. 600 de zile pentru a reinventa modul în care lucrăm şi să punem ecologia în centrul acţiunilor noastre. 600 de zile pentru a prezerva pactul nostru social. 600 de zile pentru a pune bazele Franţei de mâine. În aceste vremuri tulburi, avem o busolă: republica. Căci ea este speranţa noastră. Ea trebuie să unească francezii.

Vremurile nu sunt deloc uşoare- ne aflăm în plină criză sanitară iar industria este slăbită, adaugă premierul Jean Castex: «Suntem prea dependenţi de partenerii externi şi insuficient prezenţi în unele sectoare strategice. Consacrăm 40 de miliarde de euro pentru ca să schimbăm acest lucru”.

Preşedintele Emmanuel Macron anunţa într-un interviu televizat oferit cu ocazia zilei naţionale, că susţine un plan de relansare a economiei cu 100 de miliarde de euro. Bani ce sunt acordaţi practic în plus faţă de cei 460 de miliarde de euro cheltuieli publice şi garanţii de stat anunţate deja, pentru a fi susţinute companiile afectate de criza sanitară.

Măsurile deja angajate de stat pentru a susţine economia arată că deficitul va creşte în 2020, până la 11% din Produsul Intern Brut iar datoria publică va atinge 121% din PIB. Franţa speră să obţină 30 de miliarde de euro în cadrul unui plan european de relansare.

În altă ordine de idei,  Jean Castex susţine că lupta împotriva şomajului şi păstrarea locurilor de muncă sunt priorităţile guvernului în următoarele 18 luni.

Prima urgenţă sunt tinerii căci sunt primii afectaţi de criza sanitară şi economică. Un plan care îi vizează va fi discutat vineri cu partenerii sociali.

În acest sens, premierul prevede un dispozitiv prin care vor fi exonerate de cotizaţiile sociale companiile care vor angaja tineri ce au mai puţin de 25 de ani, într-o limită de 4.000 de euro. De această exonerare pot beneficia toate companiile, timp de un an.

În formarea tinerilor, mai exact în cursuri de scurtă durată, statul investeşte 1,5 miliarde de euro. 

La capitolul sănătate, premierul anunţă un plan de investiţii de 6 miliarde de euro ce se adaugă celor 13 miliarde de euro, bani cu care se vor achita datoriile spitalelor. Personalul medical a cerut salarii mai mari iar în acest sens lor le-au fost alocate 8 miliarde de euro.

Sistemul nostru de sănătate a fost greu încercat în ultimele luni iar aceste investiţii sunt justificate, a explicat premierul care, de ziua naţională a prezentat, alături de preşedintele Emmanuel Macron onorul personalului medical şi tuturor celor care s-au implicat în timpul carantinei. Cu toate acestea, mulţi infiermieri, asistenţi, urgentişti au protestat marti în Paris pentru a cere condiţii mai bune în spitale şi o mai bună dotare a unităţilor.

Datoria toată a spitalelor publice franceze se ridică în prezent la 30 de miliarde de euro aşadar banii anunţaţi acum sunt insuficienţi.