
Special Paris
Sute de portrete ale îngrijitorilor de pacienţi cu Covid-19 pot fi văzute în Paris
pe_cladirea_operei_bastille_din_paris_pot_fi_observate_500_de_portrete_ale_celor_care_au_lucrat_intens_in_timpul_carantinei_din_franta-_infirmieri_urgentisti_asistenti_medicali_ingrijitorii_saloanelor_samd.jpg

În timpul carantinei impuse populaţiei pe fondul pandemiei de coronavirus, seara de seară, la ora 20h00, francezii ieşeau la geamurile lor şi îi aplaudau pe cei care lucrau cu greu în acel moment – este vorba de personalul medical din spitale.
Până la finele lunii, nu mai puţin de 500 de portrete, în alb şi negru, ornează faţada impunătoarei clădiri a Operei Bastille.
Ideea a fost de a le fi adus un omagiu celor care au lucrat intens în timpul pandemiei de coronavirus.
Artistul JR este cel care a adunat aceste portrete pentru a le aşeza într-un colaj gigant. De altfel artistul şi-a transformat marile oraşe în…loc de joacă şi a amplasat diverse colaje monumentale.
Are 37 de ani şi este parizian. În 2001, el a găsit un aparat de fotografiat într-un metrou din Paris şi s-a decis să plece în lume pentru a întâlni oameni. Ascultându-le mesajele şi poveştile, el începe să îi fotografieze şi să le lipească portretele pe străzi, în spaţiul public, în subsoluri ori pe acoperişuri.
De această dată, la Opera Bastille din Paris a realizat acest colaj folosindu-se de 500 de portrete, alături de mesajul : «lumea de după, este cu ele, este cu ei. Medici, urgentişti, personalul de întreţinere a saloanelor, îngrijitori, asistenţi medicali… iată chipul lor.»
#ProtegeTonSoignant – protejează-l pe îngrijitorul tău este un colectiv compus din medici, ingineri, antreprenori, artişti care a dorit să ajute, fiecare după cum a putut, în timpul carantinei. Mulţi s-au ocupat de copiii celor care lucrat în acele momente în spitale pentru a salva viaţa bolnavilor cu Covid-19.
În timpul celor trei luni de carantină, acest grup a cumpărat şi a distribuit material medical la 400 de spitale din Franţa graţie unor donaţii venite dinspre particulari, societăţi şi ONG-uri. Grupul a reuşit să strângă 7,4 milioane de euro pentru a-i ajuta.
De altfel, JR s-a implicat foarte mult în timpul carantinei. A reuşit să strângă bani şi pentru a cumpăra şi distribui mâncare nevoiaşilor dar şi angajaţilor din spitale.
Ïn urmă cu câteva săptămâni, artistul a realizat o frescă, tot în alb şi negru, expusă pe un perete de pe Strada Philippe de Girard, ca omagiu adus lui Adama Traoré.
În Franţa numele lui Adama Traoré are o rezonanţă similară cu cel al lui George Floyd.
Adama Traoré, un tânăr de culoare, a murit pe 19 iulie 2016, într-un local de poliţie, la două ore după ce fusese arestat într-o comună situată nu departe de Paris, în regiunea Val d’Oise. De atunci, familia defunctului se luptă pentru ca adevărul să iasă la lumină privind condiţiile în care Adama Traoré a fost menţinut în stare de arest, după ce iniţial refuzase să se supună unui control de identitate. Mai multe expertize şi contra-expertize au avut loc, iar ultima dintre ele îi desemnează drept responsabili pe poliţişti.
Franţa a mulţumit de ziua naţională personalului medical aflat în prima linie în timpul carantinei, onorul fiind dat în cadrul paradei militare ce a avut loc anul acesta într-un format restrâns, în Place de la Concord şi nu aşa cum se obişnuieşte, pe celebrul bulevard Champs Elysées.