Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alex Benchea și Răzvan Nedu, cei doi alpiniști nevăzători, au cucerit vârful Mont Blanc. «Mesajul nostru este că dacă muncești pentru visul tău, el se poate realiza chiar dacă ai o dizabilitate.» (Interviu)

vc3a2rful20mont20blanc_climb20again.jpg

Alex Benchea, Ràzvan Nedu si însotitorii lor, pe vârful Mont Blanc (4.810 m), duminicà 19 iulie 2020.
Alex Benchea, Ràzvan Nedu si însotitorii lor, pe vârful Mont Blanc (4.810 m), duminicà 19 iulie 2020.
Sursa imaginii: 
Càtàlin Grigoriu/Climb again

Duminică, 19 iulie s-a înregistrat o premieră pentru România. Doi sportivi cățărători, membri ai Lotului de Performanță Climb Again și care văd împreună doar 1%, au cucerit vârful Mont Blanc - 4810 metri – cel mai înalt vârf din Europa occidentală, aflat în Alpii francezi. Cei doi sportivi nevăzători, Alex Benchea (21 de ani) și Răzvan Nedu (21 de ani), au fost însoţiţi în această expediţie de ghizii montani internaționali Clement Naelegen și Cristina Pogăcean, de antrenorul lor, Claudiu Miu și de cățărătorul-fotograf Cătălin Grigoriu. Inainte de a reveni miercuri în România, Alex Benchea și Răzvan Nedu au acordat un interviu la RFI.

Plecaţi în urmă cu o săptămână spre Franța pentru a se întâlni cu restul echipei dar și pentru o zi de aclimatizare, Alex Benchea și Răzvan Nedu şi-au început expediția efectivă, ascensiunea spre Mont Blanc, vineri 17 iulie. Prima etapă, refugiul Tête Rousse, următorul pas, refugiul Goûter. De acolo s-a plecat, duminică dimineață, spre vârful Mont Blanc, 4.810 metri altitudine. Opt ore mai târziu - 5 pentru ascensiune și 3 pentru coborâre – Alex Benchea, Răzvan Nedu şi însoţitorii lor reveanu la refugiul Goûter. Luni, când au sosit la Chamonix, le-am telefonat celor doi nevăzători ca să le cer primele impresii. Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, parte din Clubul Climb Again, a fost primul care ne-a răspuns.

«Cumva, când ne apropiam şi ştiam că o să fie, ghidul meu, Cristina Pogăcean, mi-a zis «Hai să alergăm !». Nici nu m-a lăsat să zic «Da, hai să alergăm!» ci ea chiar a luat-o la goană! După ce am luat-o și eu la goană, am realizat că exact același lucru îl făceau și Alex cu Clement. Așa am ajuns în alergare pe vârf, în același timp. A fost o bucurie din aia copilărească. Mă simteam super liber și mă bucuram că făceam ceea ce îmi place.»

«Aclimatizarea a fost mai grea, ne-a dat diverse dureri de cap. Apoi a fost nevoie de multă hidratare» mai spune Răzvan Nedu.

Alex Benchea însotit de ghidul Clement Naelegen (Foto: Facebook Climb Again)

«Ceea ce am realizat noi nu este doar o victorie a echipei. Dealtfel nu am fost doar 4 ci am fost 6 pentru că ne-au însoțit Claudi (Miu) şi Cătălin (Grigoriu) care au făcut poze acolo sus. Chiar şi aşa însa, e putin spus echipa de 6 pentru ca pentru acest proiect au lucrat o grămadă de oameni și deci această realizare este o realizare a României. Drept dovadă, noi acolo sus, pe cel mai înalt vârf din Alpi, am dus steagul României. Am arătat astfel că se pot face, se pot realiza lucruri, chiar si în perioade mai grele precum cea de pandemie pe care o trăim acum sau chiar dacă ai o dizabilitate. Pot spune deci că am reprezentat mai multe echipe: echipa mică de aici, dar și echipa mai mare a celor care au lucrat pentru acest proiect, dar și o comunitate – cea a nevăzătorilor – și totodată, tara. Dealtfel trebuie să vă spun că am realizat de abia la coborâre că eu şi Alex aveam gecile albastre, Clement avea geaca galbenă si Cristina avea geaca rosie. Deci tot la steagul României am ajuns.»

«Mesajul nostru este că se poate ! Atunci când visezi, dacă muncești pentru visul tău, el se poate realiza. Nu contează dacă ai o dizabilitate sau nu. Prin reușita noastră vrem să arătăm că persoanele cu dizabilități pot face foarte multe lucruri. Vrem să-i încurajăm să iasă din casă ca să lucreze pentru a-si îndeplini visele. Visul lui Alex a fost Mont Blanc și eu m-am bucurat să fiu alături de el. Sunt sigur că alți copii, alte persoane, au alte vise, poate altceva decât Mont Blanc. E important pentru acești oameni să vadă că alții își îndeplinesc visele muncind pentru ele. Mai ales un vis așa mare și așa complicat, și nu mă gândesc doar la ascensiunea propriu-zisă. Dacă acest vis s-a realizat, cu sigurantă pot fi realizate si alte vise. Asa vrem să-încurajăm pe toti acești copii și tineri.»

Alex Benchea, al doilea căţărător nevăzător, poreclit dealtfel «Alpinistul cu ochii albi», a reușit duminică să urce până la 4.810 metri după ce în decembrie anul trecut cucerise vârful Kilimanjaro din Tanzania, Africa de est, înalt de 5.895 metri, tot în cadrul unui proiect Climb Again. L-am întrebat ce a resimţit când a ajuns pe Mont Blanc.

«Bucurie, împlinire, un rezultat al muncii întregii noastre echipe. Am fost fericit, bucuros, pentru că am reușit să ajung sus pe Mont Blanc. A fost o ascensiune complexă, am avut si porțiuni de trekking, de cățărat și de mers cu colțarii pe gheață și în zăpadă. Am învățat să folosesc bețele de trekking pe porțiuni expuse și, experiența în sine a fost foarte provocatoare» mai spune Alex Benchea.

Pe drumul de coborâre de pe Mont Blanc (Foto: Facebook Climb Again)

Cei doi sportivi, Alex Benchea și Răzvan Nedu, revin miercuri în România iar joi, 23 iulie, la centrul Climb Again organizează o întâlnire cu presa și pasionații de munte.

Asociaţia Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Ea îi ajută pe copii şi pe tinerii cu nevoi speciale să se integreze în societate, să își recapete independența și să trăiască pe cont propriu. Climb Again a ajuns la peste 1.750 de beneficiari direcți și peste 5.000 beneficiari indirecți, iar în 2018 a deschis primul centru de terapie prin escaladă din Europa.

 

 
Alex Benchea și Răzvan Nedu, cei doi alpiniști nevăzători, au cucerit vârful Mont Blanc. «Mesajul nostru este că atunci când visezi, dacă muncești pentru visul tău, el se poate realiza chiar dacă ai o dizabilitate.» (Interviu)