Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni între Egipt şi Turcia legate de Libia

w980-p16x9-000_1to4kc_0.jpg

Forţe ale armatei naţionale libiene la Benghazi, în aşteptarea unui posibil ordin de atac în direcţia Syrte, iunie 2020
Forţe ale armatei naţionale libiene la Benghazi, în aşteptarea unui posibil ordin de atac în direcţia Syrte, iunie 2020
Sursa imaginii: 
Abdullah DOMA / AFP

Parlamentul egiptean a aprobat luni 20 iulie, în unanimitate, o posibilă intervenţie armată în Libia dacă forţele guvernului de la Tripoli vor continua să avanseze spre estul ţării, regiune controlată de mareşalul Haftar. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan califică decizia egipteană drept un „demers ilegal”.

Votul parlamentarilor de la Cairo deschide calea unor misiuni de război a forţelor armate egiptene înafara frontierelor naţionale. Într-un comunicat al Parlamentului se arată că aceste posibile misiuni sunt destinate „apărării securităţii naţionale egiptene”. Este adevărat că Egiptul are o frontieră comună cu Libia şi că nu vede cu ochi buni haosul care s-a extins în această ţară după căderea de la putere a preşedintelui Muammar Gaddafi, în 2011. Prezenţa unor soldaţi egipteni în Libia, unde au intervenit deja Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Turcia, riscă să amplifice însă haosul libian cu tot cortegiul său de violenţe şi suferinţe umane.

În ultimul timp, trupele mareşalului Haftar, pe care îl sprijină Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul, au înregistrat mai multe înfrîngeri militare. El controlează însă regiunile estice ale ţării, unde se află şi marile rezerve de petrol ale Libiei şi de fapt ale Africii. Iată deja unde poate fi localizată miza acestui conflict libian care s-a internaţionalizat. Turcia, care sprijină guvernul de uniune naţională de la Tripoli, a reacţionat vehement după ce preşedintele egiptean Al-Sissi a luat decizia de a interveni pe teren în favoarea mareşalului Haftar, care are de altfel şi sprijinul nedeclarat oficial al europenilor.

Guvernul de uniune naţională de la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională, doreşte în prezent să preia controlul oraşului Syrte din mîinile lui Haftar, acest oraş strategic fiind poarta de intrare spre principalele terminalele petroliere libiene. În acest context se adînceşte conflictul dintre Turcia şi Egipt, dat fiind că pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan generalul Haftar nu este decît un „pucist” în timp ce preşedintele egiptean Al-Sissi îl consideră reprezentant legitim al poporului libian. Relaţiile dintre Egipt şi Turcia sunt tensionate din 2013 încoace, mai precis de cînd armata egipteană l-a destituit pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, care era sprijinit de Ankara.