Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Macron: Franţa este al treilea beneficiar european al acordului semnat la Bruxelles

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

„Planul de relansare a economiei europene este evenimentul cel mai important intervenit în viaţa Uniunii Europene de la crearea monedei unice euro.” Este o declaraţie făcută de preşedintele francez Emmanuel Macron marţi 21 iulie. El a acordat un interviu canalului de televiziune TF1 la ora jurnalului de seară.

Şeful statului francez a abordat de fapt mai multe aspecte tehnice ale planului şi mai ales modul în care Franţa va profita de el. Practic, a spus Emmanuel Macron, Franţei îi revin 40 de miliarde de euro, ea fiind al treilea beneficiar european al măsurilor decise la Bruxelles.

Bugetul european, aşa cum a fost adoptat, va permite în primul rînd  protejarea veniturilor agricultorilor în anii următori în Franţa, şi finanţarea regiunilor. Emmanuel Macron a ţinut să sublinieze acest lucru, şi anume că agricultura franceză nu este în pericol. El a evocat şi alte sectoare care vor fi stimulate, cum ar fi industria numerică şi programele destinate protecţiei mediului înconjurător.

Pe un ton voluntar şi optimist, şeful statului francez a promis crearea de locuri de muncă pentru tineri, programe pentru formarea lor profesională, sprijinirea micilor intreprinderi, finanţarea sănătăţii şi a sectoarelor strategice, renovarea termică a clădirilor în spirit ecologic.  

În altă ordine de idei, preşedintele Macron le dă asigurări francezilor că nu vor fi introduse noi impozite şi nici mărite cele existente pentru rambursarea sumelor care îi revin Franţei. În schimb Uniunea Europeană intenţionează să introducă taxe ecologice la frontierele ei, pentru a limita practicile comerciale neloiale, iar marile grupuri internaţionale care nu plătesc impozite în Europa vor fi în viitor obligate să se adapteze unor noi reguli.

Emmanuel Macron a mai evocat transformarea fiscalităţii europene, necesitatea unor reconversiuni a sectoarelor care poluează, cum sunt industria automobilului şi cea aeronautică, precum şi chestiuni legate de sănătate. El nu s-a angajat însă, aşa cum cer unele voci în Franţa, ca statul să împartă gratuit măşti sanitare cetăţenilor. La o întrebare legată se creşterea actelor de delicvenţă în Franţa, Emmanuel Macron a reafirmat în privinţa lor principiul toleranţei zero.

El a mai ţinut să precizeze că acordul istoric semnat la Bruxelles nu ar fi fost posibil fără o înţelegere prealabilă între Franţa şi Germania, care au discutat timp de trei ani pentru a ajunge ele, înainte de toate, la un acord.