Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa condamnă represiunile din China îndreptate împotriva minorităţii uigure

capture_decran_2020-07-22_a_15.36.47.png

Aproape 75 la sută dintre uigurii din diasporă afirmă că au cel puţin o rudă deţinută într-un lagăr de „reeducare” din provincia Xinjiang din China.
Aproape 75 la sută dintre uigurii din diasporă afirmă că au cel puţin o rudă deţinută într-un lagăr de „reeducare” din provincia Xinjiang din China.
Sursa imaginii: 
RFI/Heike Schmid

Uniunea Europeană reflectează la posibilitatea adoptării unor sancţiuni împotriva Chinei ca urmare a represiunilor la care este supusă în această ţară minoritatea uigură. Statele Unite au şi anunţat sancţiuni împotriva mai multor intreprinderi chineze implicate în reprimarea uigurilor. Franţa a denunţat, prin vocea ministrului ei de externe, Jean-Yves Le Drian, tratamentul inuman la care sunt supuşi uigurii.

Uigurii reprezintă principalul grup etnic din regiunea Xinjiang, situată în nord-vestul Chinei, avînd frontieră cu Afganistanul şi cu Pakistanul. Este şi regiunea chineză une au fost înregistrate cele mai multe atentate, atribuite de puterea de la Beijing separatiştilor sau islamiştilor uiguri. China a recurs la metode extrem de brutale pentru a aduce la ascultare această populaţie care vorbeşte o limbă din familia limbilor turcice.

În ultimul timp s-au multiplicat pe plan internaţional informaţiile legate de represiunile din această provincie, iar ministrul de externe francez le-a evocat la începutul acestei săptămîni în cursul unei intervenţii în faţa Parlamentului de la Paris. Citez: „Ceea ce rezultă din informaţiile pe care le avem sau din ceea ce citim este că au fost create lagăre de concentrare pentru uiguri, că avem de-a face cu detenţii masive, că au loc dispariţii de persoane, că se recurge la munca forţată şi la sterilizări forţate, că sunt distruse patrimoniul cultural uigur şi în special locurile de cult, că autorităţile chineze supraveghează întreaga populaţie a regiunii unde a instituit un sistem represiv.”

Franţa cere în consecinţă încetarea acestor practici şi un acces al observatorilor internaţionali în regiunea Xinjiang. „Toate aceste practici sunt inacceptabile, noi le condamnăm cu multă fermitate” a mai spus şeful diplomaţiei franceze. Un alt membru al guvernului francez, Bruno Le Maire, ministru al economiei, a declarat la rîndul său că politica dusă de Beijing faţă de uiguri este revoltantă.

Cotidianul Libération a publicat săptămîna aceasta un substanţial dosar legat de uiguri, cu mărturiile unor persoane care au reuşit să fugă din lagărele în care sunt „reeducaţi uigurii”. Autorităţile chineze recurg la acest termen pentru a se explica, ele pretind chiar că în aceste „tabere” uigurii beneficiază de o formare profesională pentru a se integra mai bine în societate şi în cîmpul muncii.

Libération are cuvinte critice faţă de occidentali care rămîn destul de pasivi în faţa dramei pe care o trăiesc uigurii. Chiar şi faptul că Statele Unite au recurs la sancţiuni împotriva Chinei şi urmăresc cu atenţie ce se întîmplă în provincia Xinjiang este plasat în contextul actualului război economic dintre americani şi chinezi, precum şi în context de pandemie. „Busola morală a administraţiei Trump nu funcţionează decît selectiv”, arată Libération. Washington-ul a reacţionat, este adevărat, cu promptitudine, pentru a sancţiona anularea de către puterea comunistă chineză a statutului de autonomie al provinciei Hong Kong. Statele Unite au mai adoptat sancţiuni împotriva Iranului şi împotriva Venezuelei, dar închid ochii la încălcările drepturilor omului în ţările care sunt aliatele Americii, cum ar fi Arabia Saudită. Donald Trump critică abuzurile şi represiunile cînd îi convine, sau cînd acest lucru îl serveşte din punct de vedere politic. În perioada cînd purta negocieri cu Coreea de Nord, de exemplu, pentru denuclarizarea peninsului coreene, Donald Trump a avut grijă să nu mai critice regimul de la Fenian.

Libération arată că regiunea Xinjiang numără 25 de milioane de locuitori dintre care jumătate sunt musulmani. Observatorii constată scăderea vertiginoasă a numărului de naşteri în sînul etniei uigure. În 2018, 80 la sută dintre steriletele puse în China au vizat femeile din Xinjiang, care reprezintă doar 1,8 la sută din populaţia chineză. Libération citează un raport realizat de un cercetător german de unde rezultă că statul chinez şi Partidul Comunist Chinez s-au angajat într-o campanie de frînare a naşterilor în cadrul acestui grup etnic, al uigurilor. Ori, mai arată Libération, astfel de practici figurează printre cele cinci criterii în funcţie de care este definită de către Organizaţia Naţiunilor Unite noţiunea de genocid.