Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jean-Yves Le Drian în Liban: „Ajutaţi-ne să vă ajutăm!”

capture_decran_2020-07-23_a_15.46.44.png

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian (stînga) exprimîndu-se la Beirut, 23 iulie 2020.
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian (stînga) exprimîndu-se la Beirut, 23 iulie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Aziz Taher

„Ajutaţi-ne să vă ajutăm!” Este o frază pronunţată recent de ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian şi adresată libanezilor care trec printr-o criză economică fără precedent de la încheierea războiului civil în 1990. Seful diplomaţiei franceze se află pentru o vizită de două zile în Liban (23 şi 24 iulie) în încercarea de a coordona un ajutor internaţional în favoarea Libanului, ajutor care nu poate însă deveni eficient fără adoptarea unor reforme importante în Liban.

În decembrie anul trecut un grup de ţări şi organizaţii internaţionale s-a reunit la Paris cu scopul de a veni în ajutorul Libanului. Guvernului libanez condus de Hassan Diab i s-au recomandat o serie de reforme care din păcate au rămas literă moartă. Clasa politică libaneză este total tetanizată în faţa crizei prin care trece ţara, spun observatorii avizaţi. Iar dezastrul este consecinţa a cîtorva decenii de proastă administraţie, de corupţie şi de jocuri politice greu de înţeles pentru opinia publică internaţională. Toamna trecută Libanul a fost traversat de un val de revolte populare. Jean-Yves Le Drian este primul înalt responsabil străin care vizitează Beirutul după acest moment revoluţionar. Între timp situaţia libanezilor s-a agravat şi datorită crizei sanitare.

Cotidianul Le Monde descrie în felul următor „cataclismul” care s-a abătut asupra Libanului: prăbuşirea nivelului de trai, hiperinflaţie, concedieri masive, stare de deprimare absolută a populaţiei, fuga în străinătate a capitalurilor. Un motiv pentru care Libanul a ajuns în această situaţie este şi faptul că Statele Unite au orchestrat oarecum izolarea sa întrucît mişcarea pro-iraniană Heţbolah are un rol dominant în spaţiul politic libanez. Ori, ţările arabe din Golf, aliatele Americii, s-au aliniat politici Washington-ului care, împreună cu Israelul, consideră că Heţbolahii sunt braţul înarmat al Iranului în regiune.

Va ajunge oare Libanul, căruia i se spunea cîndva „Elveţia Orientului” un nou Afganistan? Iată o altă întrebare pe care şi-o pun comentatorii cotidianului Le Monde.

Comunitatea intrenaţională este dispusă să facă un gest în favoarea Libanului dar impune cîteva condiţii: reforme economice dar şi la nivel de independenţă a justiţiei, întărirea controalelor vamale la frontiere dar şi reduceri în ce priveşte cheltuielile publice. Fondul Monetar Internaţional doreşte să ajute la redresarea economică a Libanului dar de două luni responsabilii libanezi nu sunt capabili să evalueze de exemplu pierderile suferite de Liban în sectorul financiar, de unde iritarea multor responsabili internaţionali. Nu întîmplător deci Jean-Yves Le Drian, exasperat, le-a adresat acest mesaj libanezilor: ajutaţi-ne să vă ajutăm!