Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Astăzi ar fi trebuit să se deschidă Jocurile Olimpice, la Tokyo

la_tokyo_ar_fi_trebuit_sa_se_deschida_pe_24_07_2020_jocurile_olimpice_dar_ele_au_fost_amanate_cu_un_an_pe_fondul_pandemiei_de_coronavirus.jpg

a Tokyo ar fi trebuit sa se deschida pe 27/07/2020 Jocurile Olimpice dar ele au fost amânate cu un an pe fondul pandemiei de coronavirus.
a Tokyo ar fi trebuit sa se deschida pe 27/07/2020 Jocurile Olimpice dar ele au fost amânate cu un an pe fondul pandemiei de coronavirus.
Sursa imaginii: 
© Philip Fong, AFP

Jumătate din planetă urma să se afle astăzi în faţa televizorului pentru a urmări ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Din cauza Covid-19, JO au fost amânate pentru un an şi, dacă totul va decurge bine, ele se vor ţine între 23 iulie şi 8 august 2021. Între timp, pe fondul crizei sanitare şi a celei financiare, japonezii îşi exprimă într-un număr tot mai mare dezinteresul pentru eveniment.

Decizia istorică de amânare a JO cu un an a fost decisă în martie, moment în care pandemia de coronavirus forţa numeroase state să impună populaţiei izolarea la domiciliu, graniţele se închideau rând pe rând, avioanele au rămas la sol iar străzile şi stadioanele goale, antrenamentele sportivilor au fost suspendate.

Între timp, măsurile de carantină au fost ridicate în Europa dar pandemia continuă să facă ravagii în Statele Unite, Brazilia şi India. Iar în multe alte ţări, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri, autorităţile se văd obligate să recurgă la restricţii, mergând până la o carantină locală.

În capitala Japoniei, lumea este terifiată că pandemia poate reveni oricând. Tokyo a înregistrat joi un record de aproape 370 de noi cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus.

În urmă cu un an, milioane de japonezi entuziasmaţi formau cozi pentru a putea achiziţiona primele bilete puse în vânzare.

Ultimele sondaje indică o scădere a interesului pentru acest mare eveniment. Potrivit unei anchete publicate de agenţia de presă Kyodo News, un japonez din patru mai doreşte ca JO să aibă loc anul viitor la Tokyo.

Peste 35% sunt favorabili unei noi amânări în timp ce tot atâţia cred că evenimentul poate fi pur şi simplu anulat.

Organizatorii japonezi ai Comitetului Internaţional Olimpic exclud, în acest moment, ipoteza unei noi schimbări a datei. De altfel amânarea este posibilă o singură dată şi nu de două ori.

Dar, iau în calcul deja organizarea unor Jocuri “simplificate” – prin reducerea numărului de spectatori, atât pentru diversele probe olimpice cât şi pentru ceremoniile de deschidere şi de închidere. Varianta unor Jocuri “cu uşile închise” este una pe care nu şi-o doreşte nimeni – precizează organizatorii.

Amânarea Jocurilor a atras însă complicaţii nu doar economice cât şi logistice. O problemă majoră o reprezintă Satul Olimpic – el urma să fie transformat în apartamente de lux odată ce Jocurile se închideau. Numeroase apartamente au fost deja vândute iar proprietarii urmează să le preia chiar din acest an.  

Apoi, societăţi partenere urmau să investească 3 miliarde de euro, în total, pentru bunul mers al evenimentului.

În iunie, 65 % dintre sponsori declarau că nu îşi mai pot ţine angajamentele.

Acum, prioritatea organizatorilor rămâne garantarea securităţii sanitare.

John Coates, preşedintele comisiei de coordonare a JO de la Tokyo se întreabă dacă nu ar trebui ca Satul Olimpic să fie izolat până la anul iar nimeni să nu aibă acces la el iar în aceeaşi idee responsabilul se întreabă dacă sportivii nu ar trebui să fie menţinuţi în carantină pentru o anumită perioadă.

11.000 de sportivi din 206 ţări urmează să vină la evenimentul ce a fost planificat pentru perioada 23 iulie – 8 august 2021. În plus, aceştia vin însoţiţi de 5.000 de antrenori şi oficiali. Apoi, au fost acreditaţi 20.000 de jurnalişti. Iar direct pe stadioane vor contribui la buna desfăşurare a evenimentului aproximativ 65.000 de voluntari şi de angajaţi.

Pentru preşedintele Comitetului de organizare, Yoshiro Mori, dezvoltarea unui vaccin ori a unui tratament împotriva coronavirusului ar fi elementul fundamental care ar permite JO să poată fi deschise pe 23 iulie 2021.

Aşadar, dacă nu vor avea loc în 2021, ele vor fi definitiv anulate iar fanii sportului nu au decât să aştepte Jocurile organizate de Paris în 2024.