Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul francez este (în fine) complet după numirea a 11 noi secretari de stat

beaune.jpg

Clément Beaune, la Bruxelles, 22 martie 2019.
Clément Beaune, la Bruxelles, 22 martie 2019.
Image source: 
Ludovic Marin/AFP

Guvernul premierului francez Jean Castex este, în fine, complet. Trei săptămâni după numirea primului ministru și a echipei sale principale, duminică seara, Palatul Elysée a anunțat numele a 11 noi secretari de stat. Actualul guvern de la Paris, format deci din 43 de membri – 21 bărbați, 22 de femei – devine astfel unul dintre cele mai mari din istoria recentă a Franței. Printre noii veniți se numără și Clément Beaune, 38 de ani, fostul «consilier Europa și G20» al președintelui Emmanuel Macron, numit secretar de stat la Afaceri europene.

Apreciat pentru eficacitatea sa, atât pe plan intern – adică la palatul Elysée – cât și pe plan internațional unde s-a făcut cunoscut pe post de «șerpaș» - porecla dată consilieri prezidențiali francezi care se ocupă de dosarele externe, numele lui Clément Beaune a fost des citat în ultimii ani pentru a ocupa diverse posturi, fie ministeriale în Franța la diversele remanieri care au avut loc de trei ani încoace, fie ca să devină eurodeputat sau chiar comisar european anul trecut, după eșecul lui Sylvie Goulard. Președintele francez a preferat să-l țină însă aproape pe acest tânăr talentat și veșnic cu zâmbetul pe buze.

«Fără să fie diplomat, Clément Beaune este un îndrăgostit al Europei» notează în portretul pe care i-l face ziarul Le Monde. Bun cunoscător al dosarelor și personaltăților europene dar și al diverșilor negociatori de la Bruxelles, Beaune a jucat fără îndoială, din culise, un rol esențial la multe Consilii europene alături de Emmanuel Macron. Un președinte pe care Clément Beaune îl cunoaște de mai bine de 7 ani, din vremea când Macron nu era «decât» ministrul Economiei al lui François Hollande. Viitorul candidat la șefia statului îi încredințează încă de pe atunci tânărului său consilier dosarul european. Era deci de așteptat ca odată ajuns la Palatul Elysée, Emmanuel Macron să-i dea mai departe pe mână acest dosar. Rol în care i-a revenit să schițeze sau să redacteze chiar marile discursuri europene ale lui Emmanuel Macron. La fel de naturală pare acum numirea lui Clément Beaune la secretariatul de stat pentru Afaceri europene.

Absolvent ENA – celebra Școală națională de administrație – și al Institutlui de studii politice din Paris, Clément Beaune a studiat și la Collège d’Europe din Bruges, prestigioasa școală belgiană care-i formează pe viitorii înalți funcționari ai Uniunii europene. In noul său post strategic, secretar de stat la Afaceri europene, «Clément Beaune va putea susține ambițiile europene ale președintelui francez», notează în portrertul pe care îl schițează colegii noștri francezi de la RFI.

Guvernul francez este (în fine) complet după numirea a 11 noi secretari de stat