Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia: noi disensiuni cu Uniunea Europeană

capture_decran_2020-07-27_a_16.57.48.png

Vineri 24 iulie,  proteste la Varşovia împotriva deciziei guvernului de a ieşi din convenţia de la Istanbul. "Greva femeilor", se putea citi pe diverse pancarte.
Vineri 24 iulie, proteste la Varşovia împotriva deciziei guvernului de a ieşi din convenţia de la Istanbul. "Greva femeilor", se putea citi pe diverse pancarte.
Image source: 
Wojtek RADWANSKI / AFP

Polonia riscă să-şi atragă noi critici din partea Bruxelles-după ce şi-a exprimat intenţia de a se retrage din Convenţia de la Instanbul legată de protecţia femeilor. Guvernul conservator de la Varşovia consideră că viziunea sa legată de societate, de familie şi de femei nu corespunde cu cea promovată de respectiva Conveţiei semnată de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Acest tratat european oferă de fapt un cadru juridic complet pentru prevenirea violenţelor împotriva femeilor, inclusiv pentru prevenirea violenţelor conjugale. Ideologia guvernului conservator de la Varşovia nu-i permite însă acestuia să accepte unele prevederi din document, începînd cu o definiţie a femeii formulată altfel decît numai pe baza sexului biologic. Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobrio, vede în acest tratat - spune el - o „justificare a ideologiei homosexuale” şi afirmă, citat de RFI, că societatea poloneză se opune „schimbărilor morale şi culturale profunde” pe care acest tratat le-ar putea aduce.  

Polonia a semnat acest tratat în 2012 la ora la care era condusă de un guvern centrist. Vinerea trecută, în jur de 2000 de persoane au manifestat la Varşovia pentru a protesta împotriva deciziei guvernului de a ieşi din convenţia de la Istanbul. Cotidianul Ouest-France îl citează pe deputatul european Dacian Cioloş care subliniază că „lupta împotriva violenţelor cărora le cad victime femeile nu este o ideologie, ci o datorie morală”.

Numeroşi alţi eurodeputaţi şi-au exprimat de altfel indignarea şi în acelaşi timp neliniştea în legătură cu acestă intenţie a Poloniei de natură să afecteze coeziunea internă a Uniunii Europene, deja greu încercată în contextul recentelor crize, de la Brexit la cea sanitară. În presa franceză au apărut deseori articole în care diverşi specialişti încearcă să înţeleagă de ce Polonia nu şi-a găsit încă locul în cadrul Uniunii Europene.

Bruxelles-ul şi-a exprimat deja în mai multe rînduri neliniştea în legătură cu controlul pe care puterea de la Varşovia (calificată de cotidianul Le Monde drept "ultra-conservatoare") doreşte să o exercite asupra justiţiei. Iar cotidianul Le Figaro denunţa în luna aprilie tentaţia conservatorilor polonezi de a profita de pandemia de coronavirus pentru a-şi adînci şi mai mult controlul, la toate nivelele, de la presă la justiţie.