Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Săptămână decisivă pentru viitoarea lege a bioeticii din Franța

bioetica.jpg

Proiectul de lege privind bioetica oferà posibilitatea tuturor femeilor sà aibà acces la PMA (Procrearea asistatà medical).
Proiectul de lege privind bioetica oferà posibilitatea tuturor femeilor sà aibà acces la PMA (Procrearea asistatà medical).
Image source: 
AFP

In Franța, proiectul de lege privind bioetica a ajuns luni din nou în Adunarea nationala (Camera deputatilor) pentru o a doua lectură înainte de votul final programat săptămâna viitoare. Acest proiect de lege, care abordează teme sensibile precum procrearea asistată medical sau donările de sânge, provoacă polemici. De ce?

Opozitia de la Paris, și în particular cea de dreapta, este foarte activă pentru a denunța revenirea în hemiciclu a acestui proiect de lege. Ea contestă de exemplu propunerea-far a proiectului și anume posibilitatea dată cuplurilor de femei lesbiene să aibă acces la PMA (Procrearea asistată medical). «Acest lucru va creea copii fără tați și va nega chestiunea filiațiunii» spune un deputat republican (de dreapta, conservator) care a făcut parte și din comisia însărcinată să studieze proiectul de lege. Republicanii au votat dealtfel masiv contra acestui proiect, în octombrie anul trecut, în prima lectură. Trebuie știut că până acum, în Franța PMA nu este permisă decât femeilor singure.

In ciuda polemicii create, textul discutat acum e o veche promisiune electorală a lui Emmanuel Macron. Cum notează malițios ziarul conservator Le Figaro, «ea a supraviețuit atât crizei vestelor galbene cât și epidemiei de coronavirus. Marea reformă de societate a mandatului lui Macron joacă rolul de supraviețuitor al anului 2020» mai scrie publicația de dreapta.

Ministrul sănătății Olivier Véran estimează de partea sa că acest proiect «care conține mai multe progrese sociale, societale, medicale și științifice, este așteptat de o mare parte a populației franceze». In fine, lidera deputațiilor LREM – partidul prezidențial, majoritar în parlament – spune că proiectul de lege «nu este nici de dreapta, nici de stânga».

Pe de altă parte, mulți critică faptul că acest proiect de lege ultrasensibil este discutat în toiul verii – între 27 și 31 iulie - când mulți deputați sunt déjà plecați în vacanță, în timp ce miniștri din guvern, numiți foarte recent, încă se acomodează cu noua lor misiune. «O revoluție societală în plină vară» este dealtfel titlul ales de Figaro ca să comenteze știrea.

Cert este că dacă proiectul va fi adoptat ca atare, PMA va fi rambursată pentru toate femeile. Această rambursare de către serviciile de securitate socială este un alt punct foarte criticat de opoziție dar apreciat și aplaudat de stânga dar și de asociațiile LGBT.

Pe lângă extinderea posibilității de PMA pentru toate femeile, proiectul de lege prevede și o modificare a accesului la origini a persoanelor care s-au născut dintr-o donare de spermă. Tot în acest text se prevăd noi condiții pentru autoconservarea ovocitelor și a gameților de spermatozoizi.

Opoziția a depus circa 2.300 de amendamente care vor trebui să fie însă discutate, respinse sau adoptate în cel mult 25 de ore, timpul alocat acestui text care ar putea fi votat definitiv săptămâna viitoare.

De notat că în prima zi a discuțiilor din hemiciclu, organizații ostile homosexualilor precum Alliance Vita sau La Manif pour tous au protestat în fața Parlamentului francez denunțând «gravele transgresiuni» conținute în text și cerând un referendum pe tema lui.

Săptămână decisivă pentru viitoarea lege a bioetecii din Franța.