Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studenţii thailandezi denunţă un sistem militaro-monarhic depăşit

capture_decran_2020-07-27_a_19.09.43.png

 Proteste la Bangkok, februarie 2020
Proteste la Bangkok, februarie 2020
Image source: 
AFP/Lillian Suwanrumpha

În Thailanda iau amploare manifestaţiile studenţeşti într-un context de recesiune provocată de epidemia de coronavirus. Studenţii cer demisia actualului guvern şi democratizarea sistemului politic al ţării.

Jurnalistul Bruno Philip arată în cotidianul Le Monde că virusul Covid-19 a făcut puţine victime în Thailanda. Bilanţul este, pentru moment, de aproximativ 60 de morţi pentru o populaţie de 69 de milioane de locuitori. În schimb se extinde „virusul antiguvernamental”.

De fapt, o întreagă generaţie a devent alergică faţă de un sistem militaro-monarhic care se eternizează la putere. „Lovitură de stat permanentă” – iată formula care sintetizează cel mai bine realitatea politică din Thailanda.

Mai concret, studenţii cel redactarea unei noi Constituţii, dat fiind că actuala a fost promulgată în 2017 sub un regim militar. Nemulţumirile tinerilor sunt legate şi de faptul că în urma alegerilor de anul trecut au venit la putere aceiaşi oameni care au guvernat împreună cu junta militară între 2014 şi 2019. Actualul prim ministru, fostul general Pryuth Chan-o-cha este şi inspiratorului ultimului puci din 2014.

După cum se arată în Le Monde, populaţia thailandeză este oarecum uluită să-i vadă pe tineri manifestînd şi împotriva monarhiei, aceasta într-o ţară în care pînă şi o glumă la adresa regelui sau a familiei regale poate fi penalizată cu 15 ani de închisoare. În Thailanda regele dispune de puteri considerabile, deşi nu guvernează, iar prin tradiţie instituţia este venerată. Actualul rege Rama X, pe numele întreg Maha Vajiralongkorn, are o reputaţie de „hedonist fără frontiere” şi s-ar părea că îşi petrece timpul mai mult în Germania.

Unii comentatori văd în această mişcare a tinerilor un fel de revoltă de tip 1968 thailaneză, alţii consideră că mişcarea nu se va extinde. Pentru moment guvernul nu a recurs la violenţă, nu i-a reprimat pe protestatari ci le-a dat doar cîteva avertismente. Thailanda se pregăteşte să înfrunte o perioadă dificilă datorită epidemiei care a paralizat turismul, sector reprezentînd 20 la sută din produsul intern brut. Pînă la sfîrşitul anului criza economică s-ar putea solda cu zece milioane de şomeri.