Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In Ucraina a intrat în vigoare un nou armistițiu. Cât va dura?

ucraina.jpg

Un militar ucrainean pe linia de front lângà Novotoshkivske, în regiunea Lugansk, 27 juillet 2020.
Un militar ucrainean pe linia de front lângà Novotoshkivske, în regiunea Lugansk, 27 juillet 2020.
Image source: 
Irina Ribakova/Press Ukrainian Defence Ministry/via Reuters

In estul Ucrainei, în regiunea Donbass, a intrat în vigoare luni un nou acord de încetare a focului, au anunțat Kievul și Moscova. Armistițiul a fost posibil în urm aunei convorbiri telefonice avute de președinții ucrainean și rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin. Intrebarea care se pune este cât va dura acest acord?

In ultimii ani, mai multe acorduri de încetare a focului în Donbass au eșuat. Din spusele corespondentului RFI la Kiev, «unii déjà numără orele și zilele până la reluarea ostilităților.»

Potrivit noului armistițiu, obținut după o convorbire telefonică avută de președinții ucrainean și rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin, începând de luni orice acțiune militară este interzisă pe linia de front de 400 de kilometri care separă regiunea separatistă de restul Ucrainei. Cei doi șefi de stat s-au înțeles de asemenea să deschidă două noi puncte de trecere a frontierei între Ucraina și regiunea separatistă Lugansk.

In fine, Zelenski și Putin au abordat modificările Constituției ucrainene. O lege fundamentală care ar urma să dea multă autonomie regiunilor – deci și celor separatiste – «o pilulă amară pe care mulți refuză s-o înghită la Kiev» conchide corespondentul RFI la fața locului.

 
In Ucraina a intrat în vigoare un nou armistițiu. Cât va dura?