Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avioane de vînătoare franceze de tip Rafale livrate Indiei

capture_decran_2020-07-28_a_16.18.27.png

Avioane de tip Rafale.
Avioane de tip Rafale.
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / ECPAD

Cinci avioane de vînătoare Rafale de fabricaţie franceză urmează să fie livrate Indiei pe data de 29 iulie. Ele sunt aşteptate pe baza militară Ambala din nordul Indiei. În total, pînă la sfîrşitul anului viitor, 36 de astfel de aparate intră în dotarea armatei indiene.

Este vorba de un succes al firmei franceze Dassault Aviation căreia nu i-a fost chiar uşor să-şi vîndă avioanele de vînătoare. Negocierile cu India, de exemplu, au durat nouă ani, dar contractul semnat pînă la urmă este substanţial, se ridică la opt miliarde de euro, un veritabul record pentru sectorul aeronautic militar francez. Acest aparat devenit operaţional în 2001 a mai fost cumpărat în 2015 de Qatar şi de Egipt, cîte 25 de avioane fiecare. Armata franceză este însă principalul beneficiar, ea a comandat 180 de aparate, dintre care 142 au fost deja livrate.

Avionul de vînătoare Rafale este „rapid, agil, polivalent şi ucigător”. Iată elogiul adus acestui protopip de ambasadorul Indiei în Franţa, cuvinte reluate de cotidianul Le Monde. Franţa îi formează în acelaşi timp pe piloţii indieni. India a început să-şi diversifice achiziţiile militare deşi, pentru moment, 86 la sută din echipamentele armatei indiene provin din Rusia, arată tot Le Monde.

Recentul conflict dintre India şi China în regiunea Himalaia, soldat cu morţi de ambele părţi după lupte corp la corp, pare să fie benefic pentru firma Dassault Aviation. India i-a cerut constructorului francez să-şi accelereze livările. India îşi întăreşte în prezent capacităţile aeriene întrucît se simte ameninţată din două părţi, dinspre China şi Pakistan.

Premierul indian Narendra Modi a efectuat la sfîrşitul lunii iunie o vizită la Moscova unde a comandat echipamente militare în valoare de 5 miliarde de euro, printre altele 33 de avioane de tip Mig şi Suhoi. In materie de avioane de vîntătoare, India se consideră în inferioritate militară faţă de China care dispune, scrie Le Monde, de 600 de avioane de vînătoare de ultima generaţie.