
Special Paris
Europa şi spectrul unui al doilea val de contaminări cu Covid-19
capture_decran_2020-07-28_a_16.45.49.png

Europa îşi salvează parţial sectorul turistic dar riscă într-adevăr să fie din nou afectată masiv de pandemie. Măsuri preventive sunt deja luate de multe ţări. Franţa nu exclude posibilitatea de a închide din nou frontiera cu Spania, de exemplu. Iar pentru călătorii sosiţi din 16 ţări (printre care Statele Unite) sunt prevăzute teste obligatorii pe aeroportul de la Roissy.
Marea Britanie şi Norvegia doresc să impună o carantină de două săptămîni pentru turiştii lor care se întorc din Spania unde situaţia este alarmantă mai ales în Catalonia. Românii şi bulgarii care doresc să meargă în Grecia riscă şi ei să fie menţinuţi întîi în izolare… De fapt de la o zi la alta pot intervini acum schimbări în ce priveşte circulaţia în Europa, în funcţie de intensitatea cu care circulă virusul. Ceea ce toţi liderii europeni vor să evite însă este decretarea, pentru a doua oară, a unui carantine generale.
În ce priveşte turismul, un sector cheie în Europa, el nu-şi va regăsi probabil timp de cîţiva ani tonusul de dinainte de epidemie. Cotidianul Le Monde arată într-un dosar că sectorul turistic înseamnă în Europa 37 de milioane de locuri de muncă. Jumătate dintre acestea sunt însă ameninţate de epidemie, mai ales în ţările din sudul continentului, Italia, Grecia şi Spania. În aceste trei ţări de altfel se anunţă o recesiune severă cu un recul de 10 la sută a Produsului intern brut.
Europa, se mai arată în Le Monde, reprezintă jumătate din piaţa turistică mondială. Pentru Franţa, turismul înseamnă 9 la sută din Produsul ei intern brut, pentru Italia 13 la sută, pentru Spania 14 la sută, pentru Grecia 21 la sută iar pentru Croaţia 25 la sută. Concluzia este că ţările avînd o economie dependentă de turism riscă să afişeze curînd o rată foarte ridicată a şomajului. Acestea sunt şi ţările care au fost cele mai afectate de criza economică din 2008, arată experţii cotidianului Le Monde.
Organizaţia Mondială a Turismului arată că anul acesta vor lipsi la apel în jur de 287 de milioane de turişti. Sigur, în mai toate ţările europene se va intensifica turismul intern, dar, arată specialiştii, cei care cheltuiau cel mai mult erau turiştii veniţi din China, Japonia, Statele Unite… În 2019, de exemplu, americanii au reprezentat 29 la sută din masa de turişti sosită dinafara Europei. Italia a fost vizitată de patru milioane patru sute de mii de americani, Franţa de cinci milioane de americani…
În Franţa marea campanie în prezent se exează pe multiplicarea testelor. Pînă acum ele puteau fi realizate doar de cei 40 000 de tehnicieni specializaţi ai laboratoarelor medicale. Între timp au primit autorizaţia de a efectua teste şi infirmierii avînd o diplomă de stat, şi studenţii de la medicină, şi pompierii, precum şi diverşi agenţi specializaţi în primul ajutor. În mod normal un astfel de test costă în Franţa în jur de 50 de euro, dar ele sunt acum integral plătite de stat şi pot fi efectuate bineînţeles şi fără trimitere de la medic.