Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: Turismul mondial a pierdut 320 de miliarde de dolari

turism.jpg

O inspectoare a guvernului peruan îsi face un selfie nu departe de Machu Picchu, citadela incasà din secolul XV, închisà turistilor din cauza epidemiei de Covid-19, 15 iunie 2020.
O inspectoare a guvernului peruan îsi face un selfie nu departe de Machu Picchu, citadela incasà din secolul XV, închisà turistilor din cauza epidemiei de Covid-19, 15 iunie 2020.
Sursa imaginii: 
Percy HURTADO / AFP

Potrivit unui studiu al Organizației mondiale a turismului (OMT), pierderile pentru turismul mondial cauzate de epidemia de coronavirus se ridică la 320 de miliarde de dolari. Cifră de trei ori mai mare decât cea înregistrată în urma crizei financiare din 2009.

Din ianuarie până în mai 2020, numărul de turiști internaționai s-a redus cu 56% față de aceeași periaoda din 2019. Acest lucru echivalează cu 300 de milioane de vizitatori în minus sau, în termeni financiari, cu pierderi de 320 de miliarde de dolari. Carantinele impuse în diverse țări de pe glob, urmate de restricții de călătorie, au avut deci efecte nefaste asupra acestui sector.

In ciuda redemarării turismului, mai ales în emisfera nordică, «indicele de încredere stabilit de OMT este la un nivel istoric de mic» se poate citi în raportul Organizației mondiale a turismului.

Printre principalele riscuri care mai planează asupra sectorului se numără recrudescență virusului și eventuale noi carantine impuse anumitor zone sau populații. In fine, în China și SUA – doi mari «furnizori» de turiști – situația este încă «în punctul mort» notează OMT.

Diminuarea numărului de turiști mondiali provocaă evident și daune pe piața muncii. Organizația mondială a turismului previne că «între 100 și 120 de milioane de locuri de muncă din sectorul turismului sunt în pericol.»2020 riscă să devină anul în care numeroși profesioniști – restaurante, baruri, discoteci sau hoteluri – vor da faliment dacă previziunile făcute de OMT pe întregul an se adeveresc – până la 80% turiști mai puțini și pierderi financiare de până la 1.200 de miliarde de dolari.

In acest context, traficul aerian este și el într-o zonă de turbulențe. Potrivit IATA – Asociația internațională a transportului aerian care regrupează aproape 300 de companii din lumea întreagă, estimează că traficul aerian nu își va regăsi nivelul de dinaintea epidemiei decât în …2024. Doar pe anul în curs, IATA estimează că traficul va fi cu 63 de procente mai mic decât anul trecut, echivalentul unor pierderi de circa 420 de miliarde de dolari.

In fine, țările care suferă cel mai mult din cauza pierderile turiștilor sunt cele în care sectorul turismului ocupă o mare parte din economie – Spania, Italia, Franța, etc. E deci nevoie de o diversificare a economiei și de eventuale investiții spre alte sectoare, precum tehnologiile moderne, sugerează analiștii.

 
Coronavirus: Turismul mondial a pierdut 320 de miliarde de dolari